Foto: Twitter

V stranki SDS so mnenja, da bi marsikateri predlog zakona potreboval široko podporo državnega zbora, o čemer je na novinarski konferenci spregovoril tudi poslanec Andrej Hoivik. 

Kot je dejal poslanec Andrej Hoivik, danes mineva 30. dan od prisege 15. vlade, v Državni zbor pa v tem času vlada ni poslala niti enega zakona.

Za primerjavo: v prvih 30 dneh vlade pod vodstvom Janeza Janše je že začel veljati obsežen prvi protikoronski paket, ki je v prvem valu epidemije pomagal slovenskemu gospodarstvu in prebivalstvu, z vsemi nadaljnjimi PKP-ji pa je vlada Janeza Janše ohranila ter še izboljšala kondicijo slovenskega gospodarstva ter ohranila več 100.000 delovnih mest.

Poslanec je nato izpostavil, da v zadnjem času poslušamo, kako v opoziciji nagajamo vladi, ker smo že prvi dan novega sklica vložili več zakonov. “Naj poudarimo, da smo vse te zakonske podlage predlagali v luči napornih mesecev, ki nas čakajo – predvsem na področju draginje, štipendijske politike in v luči debirokratizacije Slovenije. Nekatere zakone je vladna koalicija potrdila kot ustrezne, kar v naši stranki pozdravljamo,” je opozoril Andrej Hoivik.

Dodal je, da pa smo v SDS razočarani in predvsem presenečeni, da je vladna koalicija kot neprimerna ocenila Zakon o davku na dodano vrednost in Zakon o štipendiranju. S prvim zakonom bi namreč znižali stopnjo DDV-ja za dobavo zemeljskega plina, električne energije in daljinskega ogrevanja s trenutnih 22 % na 5 %. S tem bi državljani in državljanke finančno lažje prišli čez jesenske in zimske mesece, ki bodo predvsem z vidika podražitev električne energije velik izziv. Zavrnitev zakona o štipendiranju pa pomeni, da vladna koalicija ne želi, da bi mladi športniki in šahisti za njihove vrhunske športne dosežke lahko pridobili Zoisovo štipendijo.

Pred nami pa so še nekateri izjemno pomembni zakoni za izboljšanje blaginje naših državljanov:

Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju

Ukrep koriščenja odsotnosti z dela zaradi bolezni brez potrdila o upravičeni zadržanosti od dela do tri zaporedne dni je bil v času epidemije koronavirusa z dvema PKP-jema uveljavljen kot začasni ukrep. “Ker se je izkazal za zelo učinkovitega, tako z vidika administrativne razbremenitve družinskih zdravnikov kot z vidika razbremenitve državljanov, ki jim ni bilo potrebno obiskati zdravnikov, smo v Poslanski skupini SDS predlagali, da se ta ukrep v Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zapiše kot trajnega,” je dejal Andrej Hoivik in dodal, da je Zdravniška zbornica Slovenije 17. junija 2022 v sporočilu za javnost zapisala:

“Pravica do kratkotrajne bolniške odsotnosti z dela brez potrdila zdravnika se je izkazala kljub omejeni uporabi kot praktična in zelo učinkovita.”

“Ukrep, ki je žal prenehal veljati 31. maja, je v času veljave prinesel opazno razbremenitev. Vlada v svojem mnenju predloga novele ne podpira, zato jo pozivamo, naj razmisli o nadaljevanju tovrstne prakse, ki zaposlenim v zdravstvenih ustanovah omogoča, da več časa posvetijo svojemu primarnemu delu – zdravljenju,” je izpostavil poslanec.

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o šolski prehrani

Po tej noveli zakona bi bilo šolsko kosilo brezplačno za vse učence in dijake, saj bi ga kril državni proračun, šolsko malico za vse učence in dijake pa bi država financirala v višini 50 %. “Gre za še en naš odgovor na draginjo, s katero se danes že soočamo, v prihodnjih mesecih pa se napovedujejo nove podražitve,” je dejal Andrej Hoivik in spomnil na informacijo, ki je v medijih zaokrožila pretekli teden, in sicer da se bosta z novim šolskim letom malica in kosilo podražila.

S predlaganimi spremembami se vlada ne strinja, kljub temu, da je na 48. strani koalicijske pogodbe zapisano:

“Vsem učencem bomo zagotovili brezplačno šolsko prehrano. V Sloveniji 21. stoletja ni nobenega upravičenega razloga, da bi bil katerikoli otrok lačen.”

Naj spomnimo, da so predvsem Socialni demokrati v predvolilni kampanji zagotavljali podporo brezplačnemu obroku, zato je takšna odločitev nerazumljiva.

Predlog Zakona o dopolnitvi Zakona o dohodnini

“V Slovenski demokratski stranki smo presenečeni nad mnenjem vlade dr. Roberta Goloba, ki nasprotuje sprejemu novele Zakona o dohodnini, ki vsem mladim do vključno 26. leta omogoča ukinitev plačila dohodnine, še posebej, ker je Robert Golob v času predvolilne kampanje obljubljal mnoge davčne ugodnosti za mlade,” je dejal Andrej Hoivik in dodal, da bi z zakonskim predlogom SDS in SDM mladi lahko hitreje prišli do prepotrebnih finančnih sredstev v času draginje, imeli boljše izhodišče za vstop na trg dela in bili tudi po nedavno sprejetem Zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade kreditno sposobni ter bi tako lažje rešili svoje prvo stanovanjsko vprašanje.

Poudaril je, da si koalicijska vlada Gibanja Svobode, SD in Levice očitno želi, da bi mladi postali bolj naklonjeni nedelu in prejemanju socialnih transferjev, kot pa, da bi z davčnimi ugodnostmi in ciljno usmerjenimi spodbudami, aktivno vstopili na trg dela.

“Verjamemo, da si mladi želijo biti aktivni na trgu delovne sile ter da si tako ustvarijo pogoje za življenje, kjer bodo finančno neodvisni in samostojni. S tem si bodo lahko hitreje ustvarili tudi družinsko in poklicno življenje,” je zaključil poslanec.

“V Slovenski demokratski strankin si želimo, da vladna koalicija o podpori omenjenih zakonov še enkrat dobro premisli in jih za dobrobit državljanov in državljank oceni kot ustrezne za nadaljnjo obravnavo.”

Preberite tudi: 

(Video) Neverjetno! Poglejte kaj si je tokrat dovolila predsednica državnega zbora. Dovolj jo imajo tudi v koaliciji

U. C.