Foto: Posnetek zaslona

Poslanci danes obravnavajo interpelacijo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. V SDS ministrici za notranje zadeve med drugim očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti v zvezi z ilegalnimi migracijami ter odstranitvijo zaščitne ograje na južni meji, nedosledno izvajanje zakonov, samovoljo, malomarno opravljanje dela, opustitev dolžnostnih ravnanj ter drugih dejanj in stališč pri izvrševanju politične funkcije, kar je posledično omajalo zaupanje v funkcijo ministrice.

V stranki SDS so interpelacijo proti notranji ministrici Tatjani Bobnar vložili zaradi

  • Opustitve dolžnostnega ravnanja priprave strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja zaščitne ograje na južni meji Slovenije ter zavajanja javnosti o tem.
  • Opustitve dolžnostnega ravnanja in zavajanja javnosti v zvezi s pravočasnim zbiranjem informacij in zaščito dokaznega gradiva, povezanega z indici posilstev in mučenja ter drugih oblik spolne zlorabe mladoletnic in odraslih oseb ob dogajanju s skupino, zbrano okoli Fotopuba, ter zaradi dejanj, povezanih z volitvami, ki so povzročila očitno neenakost pred zakonom. Policija namreč ni pravočasno poskrbela za zaščito dokazov, ampak je več dni čakala, preden je začela s postopki. Na tapeti so bili le izgovori, češ, da nimajo uradnih prijav, čeprav bi zadoščala pooblastila za ukrepanje po zakonu.
  • Eden izmed razlogov za interpelacijo pa je tudi odmevni dopis, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve zaprosilo upravne enote, nekatere zavode in diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise podpore h kandidaturi nekaterim kandidatom za predsedniške volitve. Zloraba depešnega sistema v politične namene je bila tudi predmet interpelacije proti zunanji ministrici Tanji Fajon, ki je potekala minuli petek, Fajonova pa je svoj ministrski stolček obdržala.

Poslanec Branko Grims je uvodoma dejal, da razmere na področju varnosti in svobode javne besede v Sloveniji “vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo leta 1933, saj da se ljudi lovi, po ulicah pa sliši vpitje in pozive k smrti”. Že to je po njegovih besedah dovolj velik razlog za interpelacijo Bobnarjeve, saj je po zakonu objektivno in subjektivno odgovorna za področja, ki spadajo pod resor ministrstva za notranje zadeve.

Po njegovih besedah se v zadnjem času v Sloveniji povečuje število nezakonitih prehodov meje in ob tem prošenj za azil. Ministrica je, kot je dejal, ves čas zanikala, da prihaja do zlorab. “Na laž jo je postavila njena lastna policija, ki je v zadnjih poročilih o številu prehodov meje zelo jasno zapisala, da drastično povečanje prošenj za azil kaže na zlorabo azilnega sistema v Sloveniji”.

Zaradi naštetih razlogov v SDS poslancem DZ predlagajo, da ministrico razrešijo s položaja.

T. C.