Vir: Osebni arhiv Eve Irgl

Eva Irgl velja za eno najlepših poslank državnega zbora, je preudarna političarka, ki s svojo karizmo navduši marsikaterega Slovenca. Zelo ljuba ji je njena Vipava, kjer zelo uživa. Za Evo je zelo pomembna pravičnost in vedno jo boste našli tam, kjer je potrebno popraviti krivice. Z Evo Irgl se je pogovarjal Mitja Grmovšek.

Začeli ste kot televizijska voditeljica, kaj vas je pripeljalo v politiko?

Politika me je zanimala že v mladosti, spremljala sem polemične razprave, veliko pa smo politične vsebine analizirali tudi doma. Zlasti z očetom, ki ima kot zgodovinar še posebej občutek z distanco pogledati na stvari in jih nato videti jasneje in širše. In prav distanca, zmožnost širše presoje ter pravičen pogled na vsebine, dogodke in dejanja so še vedno moje vodilo in tudi moj prepoznaven način političnega delovanja.

In prav imate, svojo pot sem začela kot voditeljica televizijske oddaje TV Genij. To so bili časi, ko smo na RTV delali še zanimive avtorske oddaje, ki so jih ljudje zelo radi spremljali. Danes praktično ni več tovrstnih oddaj, čeprav imamo mnoge dobre posameznike, ki lahko ustvarjajo kvalitetne izdelke, vendar pa zato nimajo priložnosti. Na televizijah vidimo samo še po večini licenčne oddaje in še posebej v zadnjem času oddaje, ki ljudi dobesedno programirajo, kako naj gledajo na določene osebe in situacije v naši državi.

TV Genij, ki sem ga v začetku najprej vodila z Janezom Hočevarjem – Rifletom, nato pa sama, je bila npr. oddaja, kjer so posamezniki izdelovali videe na predpisano temo s pomočjo profesionalcev iz sveta televizijske produkcije. Bila je to krasna sobotna družinska zabava, kjer se je lepo videlo, koliko kreativnosti in entuziazma imamo Slovenci. Bilo je to vzpodbujanje k razvoju talenta, danes pa imam občutek, da vse bazira le še na negativnostih in ustvarjanju umetne drame.

Sicer pa – čeprav sem delo na TV, še bolj pa na radiu, ki je zame bolj intimen medij in zaradi tega tudi meni bolj pisan na kožo, imela rada, sem kasneje svojo izpolnjenost našla v politiki.

Pogovor z Janezom Janšo pred 18 leti je bil odločilen za moj dokončen vstop v politiko.

Pogovor z Janezom Janšo pred 18 leti je bil odločilen za moj dokončen vstop v politiko. V meni je očitno prepoznal potencial in mi dal priložnost. Danes sem v politiki suverena, vem, kaj želim, vem, kje je moje poslanstvo in vidim in čutim, da ljudje moje delo spoštujejo in ga kljub medijski ignoranci tudi prepoznavajo.

Foto: Osebni arhiv Eve Irgl

Omenjate medijsko ignoraranco. Kaj točno imate v mislih?

Točno to, kar sem povedala. Če delaš dobro, profesionalno, v nastopih nisi žaljiv in sovražen, te mediji preprosto ignorirajo. Sploh pa, če si iz stranke SDS. To delajo načrtno in z jasnim ciljem. Vedo namreč, da takšno delovanje, kot ga sama udejanjam v politiki, pač ne sodi v njihovo promocijo sovražne SDS. V kolikor pa bi prikazovali tisto dobro, kar ta stranka in predsednik vlade Janez Janša naredimo za Slovenijo, bi se mit o zlobni SDS v hipu razblinil.

Če delaš dobro, profesionalno, v nastopih nisi žaljiv in sovražen, te mediji preprosto ignorirajo. Sploh pa, če si iz stranke SDS.

Ker pa so t. i. večinski mediji pri nas že zdavnaj dokazali, da so bolj orodje v pomoč levi politični opciji kot pa kritični opazovalci družbenega dogajanja, seveda pomagajo ta mit vzdrževati. Kar pa je krivično do večine Slovencev, ki si želijo živeti in ustvarjati v tržno odprti, necentralizirani ter ekonomsko in socialno razviti družbi.

Tudi sami ste delali v različnih medijih, se tudi vam zdi, da ta vlada izvaja pritiske na medije?

Temu pa mislim, da nihče več ne verjame. Če kje, potem je prav pri nas iz letala vidno, da so mediji po večini levo politično orientirani in še posebej propagandistično usmerjeni v podporo omenjeni politiki. Se pa – kar je dejansko problematično – prodajajo za objektivne. Naj ponazorim: če bi recimo na POP TV povedali, da so levo usmerjeni medij, to ne bi bilo problematično, saj je pluralnost medijev z različnimi političnimi pogledi osnova demokratičnosti. Ker pa se ljudem kažejo kot objektivni, jih s tem zavajajo in pod krinko objektivnosti širijo levo politično propagando.

V parlamentu zagovarjate pravičnost in skrb za sočloveka. Je to tisto, kar vidite v stranki, kateri pripadate?

Stranka SDS je zagotovo stranka, ki v sebi združuje srčne ljudi, ki nam je mar za Slovenijo in za prihodnost tako sedanjih kot prihodnjih generacij. To je stranka, ki je rasla organsko, se razvijala v vseh svojih potencialih, ni nastala čez noč kot večina strank v zadnjem desetletju, zato dajemo stabilnost političnemu prostoru, ljudje nam zato zaupajo, saj vedo, kakšen program imamo, ne odstopamo od ključnih načel, obenem pa ves čas iščemo možnosti za sodelovanje in povezovanje.

Stranka SDS je zagotovo stranka, ki v sebi združuje srčne ljudi, ki nam je mar za Slovenijo

Partnerstvo za razvoj je že bil eden takih projektov, ki je povezal različne stranke v dobro države. Škoda, da tudi v tem mandatu ni tako, saj stranka SD raje tekmuje s stranko Levica v radikalnosti , kot pa, da bi se razvijala v smeri sodobne, evropske socialne demokracije.

Vodite pomemben parlamentarni Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Na katere projekte, ki ste jih sprejeli v tem odboru ste najbolj ponosni?

Tudi opozicijski poslanci in predstavniki različne zainteresirane javnosti večkrat povedo, da vodim odbor zelo korektno in da pri svojem delu uvajam prakse, ki gredo v smeri sodelovanja. Zato smo na odboru za delo – to si upam reči – zelo uspešni.

Popravili smo mnoge krivice za nazaj ter sprejeli veliko zakonov

Popravili smo mnoge krivice za nazaj ter sprejeli veliko zakonov, ki dejansko izboljšujejo ljudem njihov položaj. Še posebej veliko časa smo namenili najbolj ranljivim skupinam in mnogim pomagali.

Tako smo npr. dvignili zagotovljene pokojnine, odpravili smo diskriminatornost in krivico, ki sta se dogajali kmečkim zavarovancem, dvakrat smo upokojencem izplačali solidarnostni dodatek v višini od 130 do 300 evrov, dvignili smo najnižje invalidske pokojnine. Tu naj še posebej izpostavim, da smo dvig najnižjih invalidskih pokojnin v SDS predlagali večkrat že v preteklosti, uspeli pa šele pod sedanjo vlado.

Popravili smo krivice več kot 56 tisoč ljudem, ki se jim doba dokupa ni priznala, pa čeprav so jo po takrat veljavnih predpisih pošteno plačali, odpravili smo diskriminacijo pri zavarovancih s telesno okvaro, namenjamo sredstva za izgradnjo domov za starejše in druge oblike institucionalnega varstva.

Prav na področju skrbi za starejše se je namreč pokazalo, da se v preteklosti v to ni dovolj vlagalo. Danes te razmere tako finančno kot vsebinsko rešujemo. Še posebej pa sem ponosna na to, da smo zaradi vztrajanja staršev slepih in slabovidnih otrok in mojega vztrajanja, ker so mi zaupali, končno uspeli popraviti dolgoletno krivico, ki se jim je zgodila.

Verjamem tudi, da bomo kmalu dokončno uredili status družinskih pomočnikov, za kar se že precej dolgo zavzemam in pristojna ministrstva na to tudi ves čas opozarjam. V kolikor ne bi uspeli z Zakonom o dolgotrajni oskrbi, v katerem se sedaj ureja omenjena vsebina, pa moramo takoj vložiti poseben zakon o družinskih pomočnikih, kar je bila tudi sicer tako moja prvotna želja kot želja družinskih pomočnikov.

Vir: Osebni arhiv Eve Irgl

Kako vidite vlogo trenutne opozicije v parlamentu?

Z njimi se niti ne ukvarjam kaj preveč. Sama namreč nočem biti del sovraštva in negativizma, pa tudi ljudje, ki so miselno ujeti v skrajnostih, so mi nezanimivi.

Ljudje, ki so miselno ujeti v skrajnostih, so mi nezanimivi

Zato se namesto z delovanjem opozicije raje ukvarjam s tem, kaj vse še lahko naredimo dobrega za Slovenijo. In želim si, da bo prišel čas, ko bomo to lahko kljub različnim pogledom v dobro vseh nas počeli skupaj in ponujali čim bolj uravnotežene rešitve.

Kakšen rezultat sebi in stranki napovedujete po volitvah prihodnje leto?

Kljub epidemiji smo v letu in pol naredili ogromno. Pognali smo mnoge infrastrukturne projekte, ki so leta stali na mrtvi točki, investiramo v zdravstvo, v domove za starejše, dvakrat smo zvišali povprečnine za razvoj vseh občin, obenem pa imamo v tem trenutku 16,3-odstotno gospodarsko rast in najnižjo brezposelnost, uspešno predsedujemo Svetu EU … Zato verjamem, da bomo po volitvah Slovenijo še naprej uspešno gradili.

Pognali smo mnoge infrastrukturne projekte, ki so leta stali na mrtvi točki

Koga imate za zaveznika v stresnih situacijah?

Iz političnega sveta je to zagotovo Anže Logar, sicer pa moj Davor in moja družina.

Kako na vaše delo v parlamentu gleda družina, partner?

Ker oba z Davorjem izhajava iz televizijskih vod in ker je bil vrsto let prvo ime otroškega in mladinskega programa, ki ga še danes ljudje poznajo, saj so mlajše generacije in njihovi starši nekako rasli z njim v oddaji Pod klobukom, in ker ve, kaj pomeni izpostavljenost, moram reči, da mi je z njim v veliko pogledih zdaj veliko lažje. Skozi leta v politiki sem se nekako zaprla in naredila ogromen oklep okoli sebe, od njega pa se učim večje sproščenosti v življenju, pokazal mi je, kako ne živeti ves čas v  mislih, predvidevanjih in ugibanjih, ampak znati začutiti stvari, imeti odprte oči za lepe stvari. Kako znati polno živeti v sedanjem trenutku.

Od Davorja se učim večje sproščenosti v življenju

Sicer pa Davor spoštuje in ceni moje delo, je pa šele preko mene spoznal, kako dejansko težak in zahteven zna biti svet politike. 

Radi opravljate svoje delo?

Če ga ne bi rada opravljala, predvsem pa s srcem opravljala, bi ga, glede na vzdušje, ki vlada v politiki, že zdavnaj zamenjala za kaj drugega. Ampak vem, da je vredno vztrajati, saj me vsakič znova gane, ko vidim, koliko pomeni ljudem, če jim prideš nasproti in jim pomagaš rešiti problem, ki jih v življenju duši, pa nimajo realne moči, da bi si pomagali sami. Na tej točki sem jaz povezana s politiko. Nisem človek političnih projektov z velikimi finančnimi ozadji, me boste pa vedno našli tam, kjer je potrebno popraviti krivice.

Kaj ob politiki še radi počnete?

Rada imam glasbo, skozi celo moje življenje sem na tak ali drugačen način nekako povezana z njo. Igrala sem violino, občasno še vedno v roke primem kitaro. Z Davorjem imava oba rada umetnost, zlasti slikarstvo, zato se večkrat odpraviva na zanimive razstave v tujino. Naslednja na vrsti je razstava Modiglianija v Dunajski galeriji Albertina. Komaj čakam.

Oba tudi zelo rada raziskujeva cerkve, njihovo lepoto in arhitekturo; in ko potujeva po različnih mestih, prav v njih najdeva trenutek za umiritev, spokojnost. Tam se čas ustavi. Se pa, predvsem ko kam potujeva, zelo rada pogovarjava tudi o duhovnem, zgodovini, filozofiji in psihologiji. Rada imam globino življenja in sem vedno znova presenečena, kako široko in globoko lahko seže človeška zavest.

Poznamo vas kot Vipavko in to tudi večkrat poudarjate. Ste ponosni na svoj domači kraj?

Seveda sem ponosna. Vipava je namreč naravnost čudovit kraj, z mnogimi mostovi, zaradi česar mu pravijo tudi slovenske Benetke. Tu smo doma temperamenti ljudje, ki nas je burja še dodatno utrdila.

Vir: Osebni arhiv Eve Irgl

Vipava je namreč naravnost čudovit kraj

Rada sem v Vipavi, priznam pa, da bi si želela več časa preživeti z domačimi, kar pa zaradi narave mojega dela ni vedno mogoče. Vipava je moje zatočišče, ko mi je težko, pa tudi kraj, kjer se lahko najbolj sprostim, saj se praktično vsi med seboj poznamo.

Vir: Osebni arhiv Eve Irgl

Intervju je bil prvotno objavljen na spletnem portalu e-Maribor.