Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj s poslanko Romano Tomc in Francem Bogovičem na Evropsko komisijo v septembru naslovil poslansko vprašanje v povezavi s kadrovskimi čistkami, ki se dogajajo na javnem zavodu RTV Slovenija.

Poslance je med drugim zanimalo, ali bo Evropska komisija pridobila informacije o dogajanju na javnem zavodu RTV Slovenija, kjer se kot merilo ustreznosti za zasedbo uredniških ter drugih položajev izpostavlja predvsem podpora aktualni oblasti? S  katerimi ukrepi bo Evropska komisija zagotovila pluralnost in neodvisnost v nacionalnih javnih zavodih v posamičnih državah članicah ter na kakšen način bo Evropska komisija spremljala ukrepe za zaščito uredniške neodvisnosti?

Evropski poslanci so danes prejeli odziv Komisije, ki pa na konkretna vprašanja v ničemer ne odgovarja. Komisija je namreč navedla, da bo v letnem poročilu o stanju pravne države v vseh državah članicah še naprej pozorno spremljala in analizirala razvoj na področju svobode medijev in medijske pluralnosti, tudi v zvezi z neodvisnostjo javnih medijev, ter izdala konkretna priporočila za odpravo sistemskih pomanjkljivosti.

Dr. Milan Zver je v odzivu na omenjeni odgovor Evropske komisije na zastavljeno poslansko vprašanje navedel, da je »edina doslednost Evropske komisije v tem mandatu je njena netransparentnost in ignoranca.«

»Odgovor na vprašanje Evropski komisiji, ki sta ga na mojo pobudo podpisala tudi poslanca  Franc Bogovič in Romana Tomc  je birokratsko skropucalo nevredno varuhinje pogodb, kar naj bi Evropska komisija tudi bila,« je poudaril poslanec dr. Milan Zver in nadaljeval, da so »v nebo vpijoča dvojna merila v tem mandatu tako očitni, da jih enako dobro prepozna nekdo iz Pariza, Berlina ali Madrida, kot tudi nekdo iz Brežic, Metlike, Destrnika, Dravograda, Jesenic, Tolmina ali Ribnice.«

»Če v naslednjem mandatu drastično ne spremenimo politike – in s tem koalicije v Evropskem parlamentu, se bo EU sesula sama vase. Ravno zato so evropske volitve junija 2024 najbolj pomembne do sedaj. Odločalo se bo tudi o obstanku EU in evropskega načina življenja, ki je ogroženo kot še nikoli do zdaj,« je ocenil poslanec dr. Milan Zver.

Spletno uredništvo
Vir: pisarna evropskega poslanca dr. Milana Zvera