Zmagovalka včerajšnjih volitev v Evropski parlament v Sloveniji je stranka SDS, ki ji je uspelo dobiti kar štiri evropske poslance. Volivke in volivci so v evropski parlament poslali Romano Tomc, Milana Zvera, Branka Grimsa in Zalo Tomašič, ki je verjetno tudi največje presenečenje evropskih volitev.

Največje presenečenje letošnjih volitev je nedvomno 28-letna Zala Tomašič, članica podmladka SDS in je novinka v politiki. Njen preboj iz zadnjega mesta na listi je bil prav neverjeten, saj je prejela kar 26.799 preferenčnih glasov, kar predstavlja kar dobrih 13 odstotkov vseh glasov, namenjenih stranki. Število glasov še ni dokončno, ker se glasovi še štejejo. Po preferenčnih glasovih je za sabo pustila večje število politikov, saj se je po številu glasov uvrstila na visoko 5 mesto.  S svojimi 28. leti je najmlajša izvoljena poslanka iz Slovenije doslej.

DVK neuradni rezultati, posnetek zaslona

Gibanju Svoboda je v nasprotju z nekaterimi napovedmi uspelo dobiti le dva mandata. V Evropi ga bosta zastopala Irena Joveva in Marjan Šarec. Po enega poslanca so dobile še Vesna, ki jo bo v parlamentu zastopal Vladimir Prebilič, NSi, kjer so volivci namenili največ glasov Mateju Toninu in SD z Matjažem Nemecem. Presenetljivo dobro se je sej je z SD do konca borila SLS, ki ji je poslanski mandat za las ušel. Vsekakor pa je zanimiv tudi podatek, da je dobil Peter Gregorčič z liste SLS prejel skoraj 7.000 preferenčnih glasov več kot Matjaž Nemec.

DVK neuradni rezultati, posnetek zaslona

Po zaenkrat še neuradnih podatkih je bila Slovenska demokratska stranka daleč najbolj prepričljiva tudi, ko gre za odstotek dobljenih glasov. Zbrala je 30,65 odstotka vseh oddanih glasov. Gibanje Svoboda jih je prejelo le 22,15 odstotkov. Na tretjem mestu z 10,52 odstotki je končala Vesna, na četrtem Socialni demokrati z 7,73 odstotkom glasov in  NSi z dobljenimi 7,66 odstotki. SDS je zmagala v vseh 9 enotah in Slovenijo obarvala rumeno.

DVK neuradni rezultati, posnetek zaslona

Predsednik SDS Janez Janša je rezultate komentiral z besedami, da so “tisti, ki izključujejo, danes dobili lekcijo”. “Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa aktualni vladni koaliciji, naj naredi podoben premislek kot francoski predsednik Emmanuel Macron”. Ta je danes po zmagi desne sredine v Franciji razpustil parlament. Po Janševem mnenju se Evropa ne obrača v desno, ampak prihaja v Evropi do ravnotežja. Po prvih neuradnih podatkih je večino glasov dobila EPP, ki ji pripada tudi SDS. “Ta stranka bo sestavljala koalicijo malo levo in malo desno od sebe,” je še dejal.

Največja poraženka teh volitev pa je nedvomno Gibanje Svoboda z le dvema mandatoma. Oba izvoljena poslanca sta pravzaprav iz po državnozborskih volitvah pridružene stranke Marjana Šarca. Prav tako lahko rečemo, da je celotna koalicija razočarala, saj je poleg omenjenih dveh mandatov Gibanja Svobode, prejela le še en mandat Socialnih demokratov, za katerega so trepetali vse do konca štetja.

Novoizvoljena poslanka Zala Tomašič se je danes tudi zahvalila vsem, ki so ji namenili svoj glas. Ne gre zanemariti dejstvo, da je bila na listi na zadnjem, devetem mestu. V svoji zahvali je svojim volivcem obljubila, da ne bo izdala njihovega zaupanja.

Zahvala Zale Tomašič, vir: FB

 

Spletno uredništvo