Pred pustnim koncem tedna je Statistični urad zbral nekaj zanimivih ugotovitev, ki so povezani s pustnim dogajanjem.
Največ prebivalcev Slovenije s priimkom Pust in s priimkom Kurent je živelo v osrednjeslovenski statistični regiji. V podravski statistični regiji, kjer so kurenti doma, se je Kurent pisalo le 10 prebivalcev.
V Slovenijo smo do lanskega novembra uvozili za skoraj 10 milijonov EUR prazničnih, karnevalskih in drugih razvedrilnih izdelkov (vključno s čarovniškimi triki in podobnim), izvozili pa jih za nekaj več kot 2,5 milijona. Glavna trgovinska partnerica za tovrstne artikle je bila Italija.
Po pustnem torku sledi pepelnična sreda, s katero se za kristjane začne 40-dnevni post. Strogi post velja na pepelnično sredo in veliki petek, zadržek od mesa pa vsak petek postnega časa.
In kaj nam pove statistika o mesu?
V 207 je posamezen prebivalec za prehrano porabil 93 kg mesa. Stopnja samooskrbe s svežim mesom od 2000 do 2017 ni bila nikoli 100-odstotna. V Sloveniji smo najbolj samooskrbni s svežim konjskim in perutninskim mesom, najmanj samooskrbni pa smo s svinjino.
L. R.
Vir. SURS