Foto: Posnetek zaslona

Včeraj je bilo na izredni seji Državnega zbora RS govora o predlogu za posvetovalni referendum o zakonu o vladi. V stranki SDS so namreč ocenili, da je širitev vlade na več resorjev neprimerna. Matični odbor je to zahtevo v ponedeljkovi obravnavi zavrnil.

Koalicijski poslanci so namreč trdili, da naj bi referendum o tem potekal že na volitvah, čeprav pred volitvami sploh ni bilo govora, da se bo v kriznih časih število ministrstev, s tem pa stroški, še povečalo. Z 52 glasovi za in 23 proti je bil zavrnil predlog opozicijske SDS za razpis posvetovalnega referenduma.

Se je pa v državnem zboru vnela vroča razprava. Saj bodo Golobovi po novem imeli kar 20 ministrstev, celo z že “odsluženimi” poslanci in poslankami, saj jim volivci niso dali mandata. A za Golobovo vlado je očitno tudi to, dovolj. 

V dveh tednih je tretja vlada Janeza Janše sprejela prvi protikoronski paket, s katerim je začela blažiti posledice korona krize. Dva tedna je potrebovala vlada Roberta Goloba, da je poskrbela za to, da so danes cene naftnih derivatov za 20 centov višje,” je poudaril poslanec SDS Žan Mahnič in dodal, da je država v zadnjih dveh, treh dneh v kaosu. “Jemljete denar denar ljudem. Učinkovitost lahko presojamo na podlagi dejstev ne besed. Vlada pa je zvišala ceno. Če ne bi vlada nič spreminjala, bi imeli do avgusta cene enake, prejšnja vlada je namreč zamrznila cene.”

 

Sedaj pa želite dodatna ministrstva. Bodo ta reševala krizo z naftnimi derivati? Odgovor je: ne. Pod vašo vlado bodo šle cene v nebo. Bodo nova ministrstva rešila višanje cen hrane, osnovnih potrebščin? Ne, ne bodo. Bodo nova ministrstva rešila problem podnebnih sprememb? Odgovor je, ne, ne bodo. Poglejte, kaj se v Nemčiji dogaja z energetiko, podnebno politiko, ponovno se bo uporabljalo premog. Mi pa bomo govorili o zeleni politiki in se bomo streljali v obe koleni. Svet pa bo delal drugače. Bodo dodatna ministrstva spremenila dejstvo, da je Golob obljubljal usposobljene ljudi? Še vaš mecen v ozadju Gregor Golobič je v nedeljo v intervjuju dejal, da je ekipa razočaranje, še zlasti sekretarji so daleč od strokovnosti. Bodo nova ministrstva poskrbela za zaposlovanje neizvoljenih in in propadlih politikov iz SAB in LMŠ? Odgovor je: absolutno da,” je poudaril Mahnič.

Ob tem je Mahnič izrazil prepričanje, da bi ljudje na posvetovalnem referendumu povedali, da tega ne želijo. Ker ni obvezen, bi se tako morali odločati: upoštevati ali ne. “Če bi poteptali voljo, bi pokazali pravi obraz“. Dodatna ministrstva bodo zapravljala denar, je poudaril in dodal, da bi lahko z obstoječimi ministrstvi izpolnili določila koalicijske pogodbe. “Gre za kadrovanje, zaposlovanje, poplačilo tistih, ki niso bili izvoljeni, in nagrade za tiste, ki so služili in služijo v aktualni vladi,” je bil jasen.

Preberite tudi: 

(Video) Golobovi poslanka Janja Sluga s puhlo izjavo razvnela tvitosfero

T. C.