Vir: Twiter

Župana MOL Zorana Jankoviča in njuna sinova Damjana in Jureta je Okrožno sodišče v Ljubljani oprostilo obtožb glede domnevne zatajitve obveznosti finančne narave, in sicer v povezavi s prodajo delnic podjetja Mercator.

Tožilka Blanka Žgajner, ki sicer vodi nekaj zadev v povezavi z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem, je Jankovića obtoževala, da se je pri prodaji delnic izognil plačilu davka na dobiček od kapitala v zvezi s prodajo podjetja Mercator. S prodajo 47 tisoč delnic naj bi sicer iztržil zaslužek v višini skoraj 689 tisoč evrov. Od tega pa bi moral plačati malce več kot 103 tisočake davčnih obveznosti.

“Tekom dokaznega postopka je bilo ugotovljeno, da so storili očitana kazniva dejanja,” je ocenila in povedala, da je predpisana kazen za to do osem let zapora. Tako se ji zdi njen predlog, da bi Zorana Jankovića sodišče obsodilo na eno leto zapora, njegova sinova pa zaradi očitane pomoči pri kaznivem dejanju na po osem mesecev zapora, ustrezen, je Žgajnerjeva povedala v izjavi za javnost, piše Siol.net.

Njegova sinova Jure in Damjan pa naj bi pri kaznivem dejanju sodelovala. Prav tako je tožilstvo podalo še trditev, da naj bi obtoženci v nekaterih poslih “rotirali” kar milijardo tolarjev, kar je okoli 4,17 milijona evrov izposojenega denarja. Ta je bil pri Factor banki najet s strani podjetja Electa Holding. Slednja pa naj bi izposojena finančna sredstva nakazala prav sedanjemu ljubljanskemu županu, on pa naj bi ga kot brezobrestno posojilo prenakazal podjetju Electa Inženiring. Slednje naj bi z Jankovićevim denarjem v sklopu dveh poslov odkupilo delnice podjetja Mercator.

Milijarda tolarjev naj bi bila potem ponovno rotirana na takšen način, da je bil denar nakazan kot posojilo brez obresti podjetju Electa Holding. Slednje naj bi zatem okrog 884 milijonov nekdanjih slovenskih tolarjev nemudoma nakazalo Jankoviću, kar naj bi bil del kupnine za podjetje Electo Inženiring, trenutni ljubljanski župan pa naj bi ta finančna sredstva ponovno nemudoma nakazal Electi Holding v smislu posojila. Slednje podjetje naj bi v treh nakazilih Factor banki povrnilo posojilo. V skladu z navedbami, ki jih je podalo tožilstvo, naj bi bile delnice pri podjetju Electa Inženiring “parkirane” vse do leta 2006, zatem pa je sledila prodaja Deutsche Bank v nemških rokah. Razsodba sodnice Mojce Kocjančič prihaja v naglici saj se je sojenje odvilo novembra 2021, piše Nova24TV.

Janković o tem, zakaj nikoli ne bo obsojen

Janković je leta 2014 gostoval na hrvaški televiziji v pogovorni oddaji Aleksandra Stankovića V nedeljo ob dveh in pojasnil zakaj nikoli ne bo šel v zapor. 

Njegovo izjavo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Preberite tudi: 

Anja Bah Žibert: Ljudje tipa Janković so sodno nedotakljivi in se jim na račun vseh davkoplačevalcev odpisujejo večmilijonski dolgovi

U. C.