Ob Šmartinski cesti, pri križišču z Ameriško ulico, so odprli novo postajališče samopostrežnega sistema izposoje koles BicikeLJ. Postavili so ga na pobudo družbe Alpe-Panon in se tem zapolnili pomembno vrzel na tem območju. V omenjenem podjetju ob tem v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana uvajajo tudi pilotni projekt »zelene patrulje«.

prerez traku

Župan Zoran Janković je ob odprtju izpostavil, da je vesel še enega novega postajališča, še posebej pa je izrazil zadovoljstvo nad pobudo McDonalds’a, ki s svojim pilotnim projektom dodatno skrbi za čisto okolje. »Gre za prvo podjetje, ki bo organizirano poskrbelo za pobiranje odpadkov z javnih površin v okolici svojih restavracij, kar je izjemno dobrodošlo«, je dejal župan in sklenil, da bodo na ta način dodatno prispevali k naši že tradicionalni ozaveščevalni kampanji Človek, čuvaj svoje mesto.

Zelene patrulje v središču mesta

zelene patrulje

Nov pilotni projekt zelene patrulje v ožjem središču Ljubljane pomeni pomembno nadgradnjo dosedanjega koncepta McDonad’sovih zelenih patrulj. To dolgoletno prakso obhodov zaposlenih, s katerimi vsaj enkrat dnevno poskrbijo za pobiranje nepravilno odvržene embalaže v okolici vsake restavracije, so prilagodili potrebam čedalje živahnejšega središča prestolnice. Čistoči okoli restavracij na Čopovi in Cankarjevi ulici se tako njihova ekipa posveča kar osem ur dnevno – z vso potrebno zaščitno opremo.
»Projekt v središču Ljubljane je trenutno še v testni fazi, saj želimo zaznati, kje in kdaj so potrebe največje. Opažamo pa, da so to predvsem termini, ki segajo izven delovnega časa komunalnih služb, tako da na ta način dopolnjujemo njihovo, sicer odlično opravljeno delo,« je povedal Denis Potočnik, vodja marketinga v podjetju Alpe-Panon.

13 uspešnih let BicikLJa v Ljubljani

Sistem BicikeLJ so v okviru javno-zasebnega partnerstva z družbo Europlakat d.o.o. zagnali 12. maja 2011 in izposoja koles je med Ljubljančani in obiskovalci zelo priljubljena. “V dobrih 13 letih delovanja smo v sistemu Bicikelj našteli več kot 310.000 uporabnikov, ki so skupaj opravili več kot 12,3 milijona izposoj. Z dodajanjem novih postaj se povečuje tudi število uporabnikov in izposoj. Lani je bilo opravljenih že blizu 1,6 milijona izposoj, v sistemu pa imajo registriranih okrog 57.000 aktivnih uporabnikov z veljavno letno naročnino. Tako visoke številke izposoje dosegajo zaradi dobre podpore naših vzdrževalcev in serviserjev, ki dnevno prestavljajo in pregledujejo kolesa. Vsak dan popravijo po nekaj deset koles in jih sproti vračajo v sistem. K visokemu številu izposoj prispeva tudi mobilna aplikacija, ki uporabnikom omogoča načrtovanje poti in udobno uporabo koles,« je na odprtju novega postajališča izpostavil direktor trženja pri Europlakatu Urban Korenjak.

Spletno uredništvo
Vir: MOL