Ljubljana že 22. leto zapored sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Med trajnimi ukrepi, ki jih uvajajo v sklopu letošnje kampanje, je tudi zarisovanje posebnih, kreativnih prehodov za pešce v bližini Špice.

V sodelovanju s Slovensko Filantropijo in bold.group so na Prulah v bližini Špice, v križišču ulice Privoz in ulice Prule zarisali tri kreativno zasnovane prehode za pešce. Njihova posebnost je neobičajna oblika, saj so jih oblikovalci uredili kot spiralo, razviti trak ter kot »podrt« most. Slovenska filantropija, ki je idejna pobudnica projekta, na ta način opozarja, da so prehajanja, migriranja del našega vsakdana, čeprav se tega morda ne zavedamo. »Na poti v službo ali čez cesto se »dnevni migranti« večkrat zamislimo, kakšne ovire smo srečali, kar pa v večini primerov ni primerljivo z nepredvidljivostmi, s katerimi se globalno srečujejo migranti.« Namen ozaveščevalne akcije pojasnjuje tudi tabla v bližini.

Risanje prehoda

Ljubljana je tovariško, strpno in solidarno mesto, v katerem različni ob medsebojnem spoštovanju živijo skupaj, zato podpiramo akcijo Slovenske filantropije, s katero na kreativen način izpostavljajo vprašanja migracij, ki so v današnjem času zelo aktualna.

Var(č)na šolska pot

Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti so »varčne poti«, v Mestni občini Ljubljana pa so slogan nadgradili v »var(č)ne poti«, saj s tem poudarjajo, da si vsa leta skupaj s sodelujočimi prizadevajo, da so trajnostne poti tudi varne.

Z novimi prehodi za pešce so poskrbeli, da so poti najmlajših in najranljivejših udeležencev v prometu še bolj varne. Zarisani so v bližini osnovne šole, neobičajen prehod za pešce na območju šolske poti pa še dodatno pritegne pozornost voznikov in jih opozori, naj svojo vožnjo še upočasnijo in poskrbijo za najranljivejše udeležence.

 

Spletno uredništvo
Vir: MOL