Stop petardam! Pokažimo, da imamo radi živali in nam je mar

Foto: Superstil.si

V prazničnem decembru se prične tudi t.i. »pirotehnična sezona«, kar za mnoge živali pomeni čas trpljenja zaradi pokanja petard, raket in drugih pirotehničnih sredstev. Psi slišijo višje frekvence kot ljudje in jih močen pok lahko zelo prestraši. Številna društva za zaščito živali v teh dneh opozarjajo na povečano skrb za hišne ljubljenčke. Dolžnost vsakega lastnika hišnega ljubljenčka je, da poskrbi za njegovo varnost. Prav tako pa je pirotehnika škodljiva tudi za okolje. V tem prazničnem času naj nas raje kot pokanje povezujejo veseli trenutki z našimi najbližjimi.

 

Uporaba pirotehničnih izdelkov prve kategorije je sicer dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Tovrstnih izdelkov ni dovoljeno prodajati mlajšim od 14 let.

Policija poziva k varni uporabi pirotehnike in opozarja, da je kljub začasnemu dovoljenju uporabe pirotehnike prve kategorije še vedno prepovedana predelava, lastna izdelava in preprodaja pirotehniških izdelkov. Prav tako je prepovedana prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, to so petarde različnih oblik in moči. Globa za posamezne kršitelje je od 400 do 1200 evrov.

U. C.