Foto: Družbena omrežja

Na očitke, da policija ne preiskuje dovolj intenzivno afere, v katero je vpleten Dušan Smodej, ki vodi Fotopub, se je odzvala ljubljanska policija. Afero so namreč sprožila anonimna pričevanja o Smodejevem domnevnem spolnem nasilju. Spomnimo, da je v Tarči Smodej dejal, da ga policija kljub vsem izjavam in domnevnim dokazom še ni zaslišala, kar je res šokantno.

Direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič je včeraj glede poteka preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja podal izjavo za javnost. Ljubljanski policisti in kriminalisti v okviru preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja doslej opravili razgovore, ob tem pa so ugotovili, da gre še za druga kazniva dejanja. Po njegovih besedah imajo trenutno tri osumljene osebe.

“Poudarjam, da primer obravnavamo skrbno in temeljito ter izvajamo vse mogoče ukrepe. Že od prvih informacij z 20. avgusta o hudih dejanjih spolnega nasilja preiskujemo intenzivno. Kot institucija imamo ničelno toleranco do kakršnegakoli nasilja,” je na očitke javnosti, da policija ne preiskuje afere Fotopub dovolj intenzivno, dejal direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič.

Informacije, ali so možje v modrem govorili tudi z Dušanom Smodejem, prvi ljubljanski policist ni izdal, saj se preiskava še nadaljuje.

Pogovor s prvo pričo

25. avgusta so opravili tudi razgovor s prvo pričo, ki je nekoliko konkretneje pojasnila, da so lahko podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, povedala pa je tudi, kdo bi lahko bile žrtve. Dan kasneje so o zbranih ugotovitvah obvestili okrožno državno tožilstvo, je povedal Petrič. Po njegovih besedah so predlagali tudi posamezna preiskovalna dejanja, kar so kasneje na zahtevo tožilstva še dopolnili z dodatno zbranimi obvestili novih oseb. Pridobili so posnetke videonadzornih sistemov in elektronske naprave.

Po Petričevih navedbah so doslej opravili 64 razgovorov, z nekaterimi osebami tudi večkrat. “Veliko truda smo namenili tudi osebam, ki niso želele sodelovati s policijo oziroma so navedbe o poznanstvih zanikale. Skupaj je bilo opravljenih že 64 razgovorov, z nekaterimi osebami tudi večkrat. Nekatere osebe smo iskali tudi v tujini v sodelovanju s tujimi organi pregona,” je pojasnil Petrič.

Osem oškodovancev in trije osumljenci

Pri tem so ugotovili, da gre poleg suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost še za sume drugih kaznivih dejanj. “Med preiskavo smo ugotovili, da obstajajo sumi tudi za druga kazniva dejanja. Danes lahko rečemo, da preiskujemo 10 različnih kaznivih dejanj, med katerimi so tudi kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, kaznivo dejanje zoper življenje in telo, zoper premoženje in pa kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami.”

Kot je še pojasnil, so odkrili osem oškodovancev ter tri osumljence. Žrtve in osumljenci so znani, kriminalistična preiskava pa se nadaljuje skladno z ravnanjem kriminalistične stroke.

Preberite tudi: 

Glavni akter afere Fotopub Dušan Smodej svojih deviantnih nagnjenj ne zanika

T. C.