V četrtek 2. marca je evropska poslanka Romana Tomc predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslala pismo, v katerem se sprašuje, ali gre pri srečanju komisarje Jourove s predsednikom Ustavnega sodišča za nedopusten politični pritisk.

Komisarka Jourova je že pred prihodom v Slovenijo večkrat izrazila podporo zakonu o RTV, ki ga je sprejela sedanja vlada in za katerega je Ustavno sodišče izdalo sklep o zadržanju delov tega zakona.

Vsak bi se upravičeno lahko vprašal ali ne gre pri tokratnem obisku in srečanju z predsednikom Ustavnega sodišča za nedopusten politični pritisk. Poleg tega pa naj bi komisarji kot poudarja predsednica Evropske komisije branili evropske vrednote, ki temeljijo na vladavini prava in svobodi medijev.

Prav zato je evropska poslanka Romana Tomc napisala pismo predsednici von der Leynovi, ki ga objavljamo v celoti. Ob tem je zapisala še:

Na predsednico Evropske komisije, gospo Ursulo von der Leyen sem naslovila pismo, v katerem sem izrazila nekatere pomisleke ob obisku njene podpredsednice in Evropske komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove v Sloveniji.

Največ prahu je vzbudilo srečanje komisarke s predsednikom Ustavnega sodišča RS, ki se je zgodilo v zelo neprimernem času. Na Ustavnem sodišču RS namreč teče postopek v zvezi z novim zakonom o RTV, ki pa še ni zaključen. Ustavno sodišče je izvajanje zakona ustavilo, kar predstavlja zaušnico vladi in vsem, ki so vztrajali pri njegovem sprejetju. Problematično je, da je komisarka Jourova v svojih preteklih izjavah dala jasno vedeti, da podpira omenjeni zakon in se je novembra celo vključila v referendumsko kampanjo kljub temu, da je bila na spornost zakona večkrat opozorjena.

Zelo nenavadno je, da Evropske komisije, ki poudarja pomen političnega nevmešavanja v medije, ne skrbijo takšni grobi in nedopustni politični posegi v medijsko zakonodajo.

Pismo Romane Tomc predsednici Evropske komisije
Uredništvo, J.V.
Vir pisma: evropska poslanka Romana Tomc