Foto: Facebook

Danes so začeli teči roki za volilna opravila za predsedniške volitve, ki bodo 23. oktobra. Volivci lahko s podpisi izrazijo podporo posameznim kandidatom, mogoče bo tudi vlaganje kandidatur. Rok za vložitev kandidatur se bo iztekel 28. septembra, nekaj dni prej, 22. septembra, pa bo uradno stekla tudi volilna kampanja.

Predsednika republike volimo na splošnih in neposrednih volitvah vsakih pet let, predsednik je lahko največ dvakrat zaporedoma izvoljen na to funkcijo. Ker je bil še vedno aktualni predsednik Borut Pahor izvoljen že dvakrat, bo Slovenija tokrat dobila novega predsednika ali predsednico.

Od danes bodo tako volivci lahko s podpisi izrazili podporo posameznim kandidatom, prav tako bodo podporo predsedniškim kandidatom lahko dali poslanci in politične stranke.

Če se kandidati za predsedniško funkcijo potegujejo s podporo poslancev, za vstop v tekmo potrebujejo najmanj deset poslanskih podpisov. Če kandidat kandidira s podporo politične stranke, jo mora dodatno podpreti še s podpisi treh poslancev ali najmanj 3000 volivcev. To pride v poštev zlasti pri strankah z manj kot 10 poslanci ali pri zunajparlamentarnih strankah.

Z zbiranjem podpisov začel tudi dr. Anže Logar

Z zbiranjem podpisov se bo v predsedniško tekmo podal poslanec SDS in nekdanji zunanji minister dr. Anže Logar. Če bo zbral zadostno število podpisov, bo nato za podporo uradno zaprosil tudi svet stranke SDS, napoveduje.

Dr. Anže Logar je volivke in volivce nagovoril tudi preko svojega Facebook profila, kjer je med drugim zapisal: “Upam, da se mi boste pridružili na tej poti. Če se srečamo na kateri od upravnih enot, ki jih bom obiskal v ponedeljek in torek, se vam zahvalim osebno. Če ne, hvala v e-obliki. Se vam oddolžim s petimi leti vztrajnega dela za lepšo, bolj povezano in bolj sproščeno Slovenijo.”

Z Logarjem se bo mogoče osebno srečati. V ponedeljek bo ta namreč obiskal stojnice v Ljubljani, Celju, Slovenski Bistrici in Mariboru, v torek pa v Novi Gorici, Ajdovščini, Postojni, Novem mestu in Brežicah. Podrobnejše podatke si lahko ogledate na spodnji fotografiji, ostale informacije pa so dostopne tukaj:

Foto: Facebook

Kdo je dr. Anže Logar?

Dr. Anže Logar, rojen leta 1976 v Ljubljani, je najprej diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, januarja 2006 je magistriral na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, julija 2016 pa doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. Najprej se je zaposlil v SKB banki, januarja 2003 pa odšel z mesta produktnega vodje v oddelku za marketing ter se zaposlil v Evropskem parlamentu.

V obeh vladah premierja Janeza Janše ga je Vlada RS imenovala na položaj direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje, med predsedovanjem Slovenije Svetu EU pa je opravljal funkcijo uradnega govorca slovenskega predsedstva Svetu EU. Leta 2020 je – v času vlade Janeza Janše –  postal minister za zunanje zadeve.

V Direktoratu za gospodarsko diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve v nazivu pooblaščeni minister deloval na področju odnosov z OECD, v začetku julija 2014 pa je bil izvoljen za poslanca v Državni zbor Republike Slovenije. 16. februarja 2007 mu je ob dnevu neodvisnosti tedanji litovski predsednik Valdas Adamkus podelil državno priznanje Life Saving Cross za zasluge pri reševanju državljana Republike Litve Mantvydasa Juozapavičiusa pred utopitvijo v enem od madžarskih jezer. Je ljubitelj športa in navdušen pohodnik.

Svojega zasebnega življenja praviloma ne izpostavlja, saj mu poklic politika pokrade veliko časa, namenjenega družinskemu življenju. Zase pravi, da je kot mož in oče dveh hčera povsem isti, kot kandidat za predsednika države. Družinskemu življenju namenja predvsem konce tedna.

Je navdušen športnik, ki tudi rad bere. Znanci in prijatelji ga označujejo kot preudarno in odgovorno osebnost. Velja za enega najbolj marljivih in doslednih slovenskih politikov zadnjega obdobja. Navedene osebnostne značilnosti so gotovo veliko pripomogle k njegovim uspehom na mednarodnem političnem parketu.

Odlikuje ga tudi človečnost. Litvanski predsednik Valdas Adamkus mu je podelil državno priznanje Life Saving Cross za zasluge pri reševanju državljana Republike Litve Mantvydasa Juozapavičiusa pred smrtjo.

Anže Logar z osebnostnimi lastnostmi in bogatimi izkušnjami na domačem in mednarodnem političnem prizorišču velja za povezovalnega kandidata, ki v dosedanjem naboru kandidatov za predsednika države velja za favorita.

 

Preberite tudi:

Predsedniški kandidat dr. Anže Logar nadaljuje z obiski slovenskih krajev

T. C.