Foto: Twitter

Poslanci Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice so danes potrdili novelo zakona o dohodnini, ki bo ustavila postopno zviševanje splošne olajšave do leta 2025 ter odpravila nekatere razbremenitve, sprejete spomladi v času vlade Janeza Janše. Poslanci SDS so glasovali proti, v NSi so se vzdržali.

Vlada Roberta Goloba bo davkoplačevalce udarila po prstih na več mestih

Načrtovani dvig posebne splošne olajšave, ki ga je načrtovala vlada Janeza Janše se z 1. januarjem ne bo zvišala na 5.500 evrov, kot je bilo predvideno, ampak le na 5.000 evrov. Odpravila so se tudi nadaljnja zvišanja do 7.500 do leta 2025. Stopnja davčenja se v petem dohodninskem razredu vrača nazaj na 50 odstotkov namesto 45 odstotkov, ki jih je zastavila vlada Janeza Janše.

Bodo zaradi te odločitve Golobove vlade najemnine višje?

Stopnja dohodnine, ki se plačuje od dohodka iz oddajanja premoženja v najem in je za letos določena pri 15 odstotkih, se bo zvišala na 25 odstotkov. Poslanci SDS so izražali zaskrbljenost, da se bodo zaradi tega najemnine zvišale ker bodo najemodajalci povišan strošek prenesli na najemnike. Druga možnost ob tem pa je seveda povečanje obsega sive ekonomije, s katerim bodo skušali najemodajalci in najemniki zaobiti povečan obseg davčenja.

Zakon prinaša novo olajšavo za vzdrževane družinske člane in olajšavo za mlade. Slednja zavezancem do 29. leta starosti zmanjšuje davčno osnovo od dohodka iz delovnega razmerja za 1.300 evrov.

Udarec za uspešne

Obdavčenje izplačil za poslovno uspešnost se vračajo na raven pred novelo zakona o dohodnini, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše. Izplačila bodo po novem (starem) izvzeta iz davčne osnove, a le do višine povprečne slovenske plače. Odpravilo se je tudi možnost, da se dohodki iz oddjanja premoženja v najem vključijo v letno davčno osnovo, iz te pa bodo izvzeta tudi izplačila nadomestil za uporabo lastnih sredstev za delo na domu.

(Video) Bizarno soočenje na RTV: Poglejte kako je prekipelo Urški Klakočar Zupančič

T. C.