Foto: Posnetek zaslona

Včeraj je na RTV Slovenija, potekalo zadnje soočenje pred nedeljskim referendumom. Zagovorniki zakona izpostavljajo, da si je vsaka vlada do zdaj lahko delo organizirala sama, nasprotniki pa poudarjajo, da gre za nepotrebno širitev in zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Sprememba zakona o vladi predvideva reorganizacijo nekaterih ministrstev in ustanovitev treh novih. Vlada bi ustanovila ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa bi se razdelilo na dva resorja, in sicer za vzgojo in šolstvo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Spremenile pa bi se tudi nekatere pristojnosti ministrstev.

V prvem delu televizijskega soočenja na RTVS sta svoji mnenji soočila poslanec SDS Branko Grims v imenu predlagatelja in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Grims meni, da bi širitev vlade prinesla dodatne stroške za državljane. Vlada bi si delo lahko organizirala že v okviru sedanjega zakona, meni. S širitvijo pa bi vlada po njegovem mnenju postala rekorder med evropskimi državami po številu ministrstev. “Govorimo o tem, da se hoče vlada še zredit,” je dejal. Referendum pa da je ključen, da se to zapravljanje konča.

V drugem delu so mnenja soočili vsi, ki so se kot organizatorji vključili v kampanjo. Politične stranke so poleg Grimsa (SDS) zastopali še Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda), Dominika Švarc Pipan (SD), Luka Mesec (Levica), Marko Balažic (SLS), Boštjan M. Turk (Nova ljudska stranka Slovenije). V soočenju so sodelovali tudi Aleš Primc (Združenje Gibanje za otroke in družine), Andrej Umek (Zbor za republiko – inštitut za analize in dialog) in Vili Kovačič (Društvo Davkoplačevalci se ne damo).

Največ pozornosti in komentarjev na spletnih omrežjih je požela predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki ji je ponovno prekipelo. 

Da je bilo soočenje milo rečeno nenavadno, je potrdila tudi voditeljica oddaje Erika Žnidaršič, ki je prenos zaključila z besedami: »Hvala vsem za dokaj bizarno soočenje.«