Policisti razkrili podrobnosti sinočnjega ropa bencinskega servisa v Ljubljani

Foto: Twitter

Bosanska državljana stara 25 in 36 let sta zamaskirana vstopila v prodajalno. Od zaposlenih sta z orožjem v rokah in grožnjami zahtevala gotovino. Odtujila sta okoli osem tisoč evrov, nato pa s kraja pobegnila peš. Njuno gibanje je opazoval občan, ki je policiste obvestil o smeri gibanja in o vozilu, s katerim sta se nato storilca odpeljala s kraja.

Policisti so na podlagi informacij, ki jih je posredoval občan, izsledili vozilo in ga pričeli ustavljati z modrimi lučmi in sireno. Voznik na znake ni ustavil, temveč je odpeljal v smeri centra Ljubljane. Pri tem je vozil nevarno, ogrožal druge udeležence in storil več prekrškov (neprilagojena hitrost, vožnja v rdečo luč). Na Dunajski cesti je zaradi nepravilnega premika trčil v drugega udeleženca v prometu, kjer je nastala  zgolj materialna škoda.

V križišču Dunajske in Vilharjeve ceste je pri rdeči luči zapeljal v križišče, odvzel prednost voznici, ki je pripeljala po Vilharjevi in trčil v njo. Vozilo storilcev je pri tem odbilo v službeno vozilo. Pri tem ni bil nihče poškodovan, nastala pa je materialna škoda. Ker je bilo njuno vozilo nevozno, sta vozilo zapustila in čez makadamsko parkirišče peš zbežala proti železniški postaji.

Policisti so med begom oba pozivali, naj se ustavita, česar pa nista upoštevala. Pri tem se je en storilec ustavil in segel v torbico, ki jo je imel pri sebi. Zaradi zavarovanja svojega življenja, ob upoštevanju informacije, da sta storilca oborožena, je policist v varno smer izstrelil opozorilne strele. Storilec se je ulegel na tla, policisti pa so ga prijeli. Pri njem je bilo pri varnostnem pregledu najdeno strelno orožje (pištola z naboji).

Drug storilec je bežal naprej proti železniškim tirom, kjer se je obrnil proti policistom in segel za pas. Tudi v tem primeru je policist za zavarovanje svojega življenja, ob upoštevanju informacije, da sta storilca oborožena, v varno smer izstrelil opozorilni strel. Osumljenec je kljub temu ponovno pričel bežati čez železniške tire do železniške postaje Ljubljana. Tam so ga policisti s pomočjo varnostnika slovenskih železnic prijeli in obvladali. V postopku je bila nato najdeno še drugo strelno orožje, prav tako pištola.

Osumljencema je bila odvzela prostost. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem vseh okoliščin dogodka. V roku 48 ur bosta privedena k preiskovalnemu sodniku.

Osumljena sta storitve kaznivih dejanj ropa in napada na uradno osebo, 36 letnik pa tudi kaznivega dejanja nevarne vožnja v cestnem prometu. Za rop je zagrožena kazen zapora od treh do petnajst let, za napad na uradno osebo od šest mesecev do pet let in za nevarno vožnjo zaporna kazen do enega leta. Po do sedaj znanih podatkih tujca, državljana Bosne in Hercegovine, v Sloveniji nista bila obravnavana za kazniva dejanja.

Policisti se še enkrat iskreno zahvaljujejo občanu za koristne informacije, ki so pripomogle k hitremu prijetju storilcev, prav tako se zahvaljujemo varnostniku slovenskih železnic za pomoč pri prijetju nevarnega storilca. Prav tako pa svetujejo, da v kolikor ste priča kaznivega dejanja in opazite, da storilec beži s kraja dejanja in se odločite da boste storilcu sledili ali ga opazovali, da ste pri tem skrajno previdni, da pazite na lastno varnost in to storite le tedaj, kadar zaradi tega ni ogroženo vaše življenje ali življenje drugih.

T. C.