Danes, 18. februarja 2023 je v hotelu Habakuk v Mariboru potekal 21. kongres Slovenske demokratske mladine, na katerem je bilo izvoljeno novo vodstvo. Za novo predsednico SDM je bila izvoljena Simona Purkat. 

Na 21. kongresu Slovenske demokratske mladine je bila sprejeta tudi resolucija o 5 sidriščih mladih v Sloveniji, v kateri je SDM opozoril na postopno, a vidno izginjanje tradicionalnih vrednoti in ponovno obujanje struktur enoumja. Kot 5 sidrišč mladih v Sloveniji so izpostavili: družino, izobraževanje, aktivno politiko zaposlovanja, demografijo in stanovanjsko politiko ter kulturo.

Vse zbrane mlade demokratke in demokrate je pozdravil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. V uvodu svojega nagovora je izpostavil pomen razumevanja problemov, s katerimi se soočamo, in priporočil branje knjige Forum Sao Paulo: Kulturna vojna. Poudaril je pomen mladih za razvoj ne le stranke, ampak tudi Slovenije in opozoril, da smo na začetku resne bitke za ohranitev vrednotnih temeljev. Predsednik SDS je posvaril tudi glede jemanja glasu mladi generaciji. Predstavniki podmladkov sodelujejo na volitvah in so glas mladih, a jih mediji preprosto ignorirajo. Medijsko in finančno podporo na tem področju dobijo le razni “inštituti”, ki za to niso izvoljeni.

Predsednik SDM zadnjih dveh let Dominik Štrakl je izrekel en velik hvala vsem, ki so v zadnjih letih aktivno sodelovali pri pisanju uspehov Slovenske demokratske mladine, in zaželel nadaljnjo uspešno vodenje SDM-ja novemu vodstvu.

Prisotne so na kongresu SDM pozdravili tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, gostje iz tujine, predsednica Mlade Slovenije Katja Berk Bevc, video nagovor pa sta imeli predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednica podmladka Evropske ljudske stranke Lidia Pereira. 

21. kongres SDM je bil tudi volilni, izvolili so predsednika, člane izvršilnega odbora in nadzorne komisije Slovenske demokratske mladine. Podmladek SDM bo v prihodnje vodila Simona Purkat, ki je v tesnem boju premagala Luko Simoniča.

Simona Purkat in Luka Simonič

Novoizvoljena predsednica Slovenske demokratske mladine Simona Purkat se je dosedanjemu predsedniku Dominiku Štraklu zahvalila za vso opravljeno delo, svoji ekipi za podporo v času kampanje ter dejala, da je „danes čas za veselje, jutri pa se začne delo.“

Novoizvoljeni člani izvršilnega odbora so: Nejc Brence, Jože Dular, Blaž Gale, Andrej Hoivik, Ana Marulc Intihar, Zala Klopčič, Sara Kralj, Marcel Palčnik, Eva Prešiček, Karmen Radi, Timotej Rauter, Borut Rupnik, Dejan Štur min, Tadej Žalik.

Člani Nadzorne komisije pa so postali: Matjaž Hostnik, Zoja Kepa, Luka Rebolj, Patricija Tušar in Denis Žučko.

 

Uredništvo
Vir: spletna stran SDS