Foto: Matic Štojs Lomovšek

V nedeljo je bilo Sloveniji opravljenih 1.428 PCR-testov in potrjenih 247 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je tako znašal 17,3 odstotka, je vlada sporočila na svojem Twitter profilu. Opravljenih pa je bilo tudi 8.551 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov pa preverjajo še s PCR testi. Po podatkih covid-19 sledilnika v Sloveniji trenutno beležimo 11.032 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

Trend obolelosti na dan 21.2.2021

Regije z najboljšo in najslabšo sliko

Sedemdnevno povprečje novih okužb kaže, da je epidemiološko stanje trenutno najboljše v posavski, zasavski in goriški regiji. Najslabše pa je epidemiološko stanje v obalno-kraški regiji, ki se glede na podatke nahaja celo v rdeči fazi.

Kdaj v rumeno fazo?

Za prehod iz oranžne faze (v kateri se trenutno nahajamo) v rumeno fazo bi po oceni Instituta Jožef Stefan prešli v začetku marca.

Za vstop v rumeno fazo morata biti izpolnjena dva pogoja in sicer povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Rumena faza epidemije predvideva sprostitev še preostalih razredov srednjih šol, nadaljuje se pouk na fakultetah, za vse se odprejo se dijaški in študentski domovi. Prav tako se odprejo še preostale servisne dejavnosti, odpravi se tudi omejitev gibanja ponoči.

U. C.