Foto: Pixabay

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 in podaljšala epidemijo za 30 dni. Odpravila je omejitev gibanja ponoči, ostaja pa še naprej prepoved zbiranja in prireditev ter prehajanja med regijami, ki je dovoljeno le izjemoma, spremembe pa so tudi pri izjemah za vstop v državo.

 

S ponedeljkom bodo v Sloveniji veljali ukrepi, kot veljajo za rdečo fazo po novem vladnem semaforju. Kar pomeni, da se prihodnji teden v šolske klopi vračajo učenci osnovnih šol v celoti, v srednje šole pa po modelu C, v vrtcih pa bo organizirano varstvo za najmlajše. Na fakultetah bodo omogočeni izpiti in seminarji do 10 oseb. Odprli se bodo tudi muzeji, knjižnice, galerije. Dovoljene bodo brezkontaktne športne aktivnosti v skupini do deset ljudi na priporočeni razdalji. Svoja vrata pa bodo odprle tudi nekatere servisne storitve, trgovine.

Uporaba maske

Uporaba maske ostaja obvezna v notranjem prostorih in na zunanjih površinah, kjer ni možno zagotoviti primerne varnostne razdalje!

Vir: Ministrstvo za zdravje

Prehajanje med regijami

Kljub temu, da je policijska ura odpravljena, ostaja v veljavi prepoved prehajanja med statističnimi regijami, razen v primeru treh izjem: za vzdrževalna dela in sezonska opravila, za tranzit čez regijo in za nujno vzdrževanje groba.

Preberite tudi:

Včeraj toliko novih okužb: Preverite za svojo občino

T. C.