Neželjene kemikalije v jaknah

Vir: www.zps.si

Zveza potrošnikov Slovenije navaja prisotnost neželjenih kemikalij v nepremočljivih vodoodbojnih (hardshell) jaknah. Izmed enajstih tri niso vsebovale flourovih substanc (PFC – perfluorinated compounds).

PFC zagotovi nepremočljivost, a je z vidika kemijske varnosti problematičen
Čeprav morajo biti oblačila za aktivnosti na prostem tanka in dihati, hkrati ne smejo prepuščati dežja. Navadno to proizvajalci zagotovijo z različnimi flourovimi kemikalijami, ki so se izkazale za učinkovite pri zagotavljanju vodoodpornosti tekstila. A te subsance lahko žal škodijo okolju in ljudem.

Dobra novica: oznakam lahko zaupamo
Ker so v okviru testa preverili tri izdelke z oznako `Brez PCF´ (PFC-free) ali `Brez floura´ (fluorine free), je dora novica, da lahko oznakam zaupamo, saj so bila vsa tri oblačila brez fluorovih spojin, tako vrhnja plast jakne kot membrana.

Ob nakupu je tako pametno preveriti ali izdelki nosijo ohznako `PCF-free´ (ali katero izmed drugih oznak, ki zagotavlja, da v izdelku ni flourovih substanc). Preveriti je potrebno za celotno oblačilo: zgornjo plast in membrano.

Membrane iz Gore-tex -a vsebujejo flourovo substanco PTFE. Za zdravje tako samo oblačilo ne predstavlja velike nevarnosti, a lahko prispeva k vsakodnevni izpostavljenosti koktajlu ne varnih kemikalij.

Vodoodprne jakne brez PFC:
– Asivik Storm 3.1
– Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket
– Lundhags Salpe

Jakne v katerih so odkrili prisotnost PFC:
– Häglöffs Astral (le membrana, nepremočljiva vodoodbojna zgornja plast je brez PFC)
– Bergans Eidfjord (le nepremočljiva vodoodbojna zgornja plast)
– Sherpa Lithang Jacket (le nepremočljiva vodoodbojna zgornja plast)
– Arcteryx Beta SL Hybrid (obje)
– Norrøna Falketind (obje)
– Patagonia Triolet jacket (obje)
– The North Face Apex Flex GTX 2.0 (obje)
– Tierra Nevado Jacket Gen 2 (obje)

D. S.