Foto: Posnetek zaslona

Potem ko je zadnja oddaja Tarče na RTV Slovenija, kjer je bil gost državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler, v javnosti naletela na buren odziv, je član programskega sveta RTV Slavko Kmetič pozval predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča, da skliče izredno sejo programskega sveta RTV Slovenija.

Kmetič je prepričan, da je bila oddaja izvedena v nasprotju njihovim poslanstvom, ker so se na televiziji oziroma v oddaji postavili v vlogo sodnika, kljub temu, da so bili postopki povezani s Kanglerjem že pravnomočno zaključeni. “TV se je postavila v vlogo sodnika, čeprav so bili postopki o katerih je bilo govora pravnomočno zaključeni, gost pa tako s strani slovenskega pravosodja v vseh postopkih spoznan za nedolžnega,” je izpostavil Kmetič.

So se pa včeraj na zaprti seji za javnost izrekli o Tarči na izredni seji komisije za informativne programe RTV Slovenija.

»Če je bil Kangler v vseh 26 postopkih oproščen, velja za nedolžnega. Če je bilo v teh sodnih postopkih kar koli narobe, se na televizijo ne kliče on, temveč tisti, ki so za te postopke odgovorni,” meni programski svetnik Ivan Štuhec  Ti bi naj bili na vrsti zdaj v drugi oddaji.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski je poudarila, da mora javni medij ravnati odgovorno in pri tem upoštevati protokol. Mnenje o tem, ali so bila ta merila spoštovana, pa si bo lahko ustvarila šele, ko bo predvajan tudi drugi del oddaje. “Dokler ne dobim vseh informacij, ne bi želela soditi.” Je dejala in našla dober izgovor, da se ji ni treba opredeljevati.

A bistvo Tarče, kot smo jo videli prejšnji teden je diskreditacija nekdanjega mariborskega župana in sedanjega državnega sekretarja Franca Kanglerja. Ne smemo pozabiti, da Kangler namerava kandidirati za poslanca na listi “Povežimo Slovenijo” in da taki očitki listi le škodijo, kar pa dobro vedo tudi v Tarči. Odnos voditeljice do gosta in ustvarjanje novega sojenja je kratko in malo nezaslišano.

So se pa pred sejo komisije za informativne programe pred stavbo RTV-ja zbrali, izpostavljen petkov protestnik Jaša Jenull in njegovi kolegi in s seboj prinesli plakate z natisnjeno podobo voditeljice oddaje Tarča Erike Žnidaršič v obliki strelske tarče in napisom “Diktatura meri na Tarčo.” S tovrstnimi plakati so polepili grmovje in pročelje pred vhodom v RTV hišo.

Se je pa Jenull po krajšem nagovoru obregnil tudi ob dvatisočevrski račun s strani policije, ki je tudi tokrat varovala shod. 

Preberite tudi:

Jaša Jenull dobil po glavi: Takšno kazen mu je naložilo ministrstvo

U. C.