Vir: Twitter

 

Po poročanju portala N1 naj bi Ministrstvo za notranje zadeve od razvpitega protivladnega protestnika Jaše Jenulla zahtevalo plačilo stroškov, ki so nastali z varovanjem neprijavljenega shoda.

Ministrstvo za notranje zadeve od Jenulla zahteva plačilo 2.255,42 evra. Toliko dodatnih stroškov naj bi namreč po navedbah v tožbi imela policija z varovanjem neprijavljenega shoda 2. oktobra 2020. Gre za shod, ki se je začel na Prešernovem trgu, nadaljeval pred ministrstvom za zdravje, kjer se je po navedbah policije zbralo do 1.500 udeležencev, in zaključil pred parlamentom.

Jaša Jenull se je kot organizator nelegalnega protesta izpostavil s tem, ko je na Facebooku objavil pozdravni nagovor udeležencem, poziv, naj se protestniki preselijo pred ministrstvo za zdravje, poziv k prižiganju svečk in kresničk …

“Tožena stranka je na shodu po megafonu dajala navodila in priporočila udeležencem, jih usmerjala, vodila, spodbujala k sodelovanju, shod je načrtovala, načrtovala je lokacije shoda, shod oglaševala in razglašala preko svojega javno dostopnega profila na Facebooku,” piše v tožbi. Navedeno je tudi, da Jenull s tem, ko ni prijavil shoda, ni spoštoval zakona o javnih zbiranjih, ker se je shod odvijal tudi na javni cesti, pa da bi moral priskrbeti tudi dovoljenje za zaporo ceste. Kot dodatni dokaz, da je bil shod organiziran in da je bil organizator prav Jenull, je tožnik navedel odločbo o prekršku, ki jo je mesec dni po shodu prejel najbolj izpostavljen petkov protestnik. Piše portal N1.

MNŽ naj bi oglobilo tudi nekatere druge petkove kolesarje in tudi osebe, v katerih je policija prepoznala organizatorje shodov drugod po državi. Tožba naj bi doletela tudi Tjašo Prošek, ki je bila lani spomladi med bolj izpostavljenimi petkovimi protestniki. Med zanikovalci koronavirusa naj bi policija kot organizatorje protestov prepoznala Ladislava Troho pa Esmeraldo Vidmar.

Preberite tudi: 

(Video) Poglejte kako je Jenull na včerajšnjem protestu ponovno provociral policiste