Naši fantje se bodo danes pomerili z Italijani!

Stožice, odbojka, Vir: Odbojkarska zveza Slovenije

V dvorani Stožice bo do 23. junija 2024 potekala Odbojkarska liga narodov. Slovenska ekipa se bo pomerila z reprezentancami Argentine, Kube, Italije in Srbije, ki imajo vse enak cilj – uvrstitev na olimpijski turnir. 

Naši fantje se z najboljšimi reprezentancami sveta borili za zgodovinsko, prvo, uvrstitev na olimpijske igre in tudi za vozovnico za zaključni turnir najboljše osmerice VNL.

Danes nas v Stožicah čakajo še tri in jutri tri tekme, med njimi bosta prav zadnji tekmi za nas najbolj zanimivi, saj se bodo danes naši fantje pomerili z reprezentanco Italije, v nedeljo pa z reprezentanco Srbije.

SOBOTA 22. junij:

Bolgarija – Argentina (13:00),

Srbija – Poljska (16:30),

Slovenija – Italija (20:30)

Na tretji tekmi domačega turnirja Lige narodov slovenska reprezentanca znova pričakuje močno podporo s tribun, obeta se polna dvorana, hkrati pa želi vknjižiti nove pomembne točke. Te odločajo o položaju na svetovni jakostni lestvici, hkrati so pomembne za zaključni turnir Lige narodov, pa tudi za razporeditev po skupinah na olimpijskih igrah v Parizu. Slovenci so si vozovnico za tekmovanje pod petimi krogi zagotovili z zmago na prvi tekmi turnirja v Ljubljani proti Argentini, zmaga proti pa Kubi jih je potrdila kot trenutno tretjo ekipo svetovne jakostne lestvice.

V soboto ob 20.30 se bodo varovanci selektorja Gheorgheja Cretuja srečali z Italijo, ekipo, ki ima v svetovni razvrstitvi dobrih 20 točk naskoka pred Slovenijo. Zahodni sosedje so na ljubljanski turnir Lige narodov pripotovali z mlado ekipo, povprečna starost je manj kot 22 let, najstarejši član ekipe je tokrat 27-letni igralec ekipe Gas Sales Piacenza Edoardo Caneschi.

Pred srečanjem z Italijo je podajalec Gregor Ropret dejal: “Tekma proti Italiji je tekma, ki se je vsi zelo veselimo. Vemo, da bo dvorana precej polna z našimi navijači, ki bodo tokrat še v večjem številu. Recept za tekmo je zelo podoben kot na vseh tekmah. Čaka nas težka tekma, saj bodo Italijani zelo lačni zmage. Sicer jim manjkajo nekateri nosilci, ampak tudi ostali, ki so tukaj, so zelo kvalitetni igralci. Igrajo v najboljših italijanskih klubih, vedo, kako igrati na tem nivoju, tako da nam ne bo lahko. Je pa na nas, da odigramo svojo najboljšo odbojko, dobro serviramo in igramo blok obrambo kot do sedaj. Če bo temu tako, mislim da rezultat ne bo vprašljiv.”

Kot omenjeno, je Slovenija trenutno na tretjem mestu svetovne jakostne lestvice, doslej najvišje v zgodovini. “Generalno smo že kar nekaj stvari, ki so se prej zdele nedosegljive, naredili, vse medalje do sedaj in uvrstitve na svetovem prvenstvu, uvrstitve v Ligi narodov, sedaj uvrstitev na olimpijske igre. Vse je nedosegljivo, dokler tega ne dosežeš. Res smo verjeli v to, da lahko igramo z vsemi, in mislim da v zadnjih letih to redno dokazujemo. Ta uvrstitev na lestvici pa je samo še potrditev več, da spadamo v svetovni vrh,” je dodal Ropret.

Pred slovensko ekipo sta še dve pomembni tekmi proti Italiji in Srbiji, ki se še bori za pot v Pariz, za ekipe pa šteje vsaka pridobljena točka. “Tekma z Italijo bo zelo pomembna za razporeditev po skupinah. Še posebej vrhunsko bi bilo, če bi se uspeli prebiti na drugo mesto. To bi pomenilo, da bi bili nosilec skupine na olimpijskih igrah, ampak gremo tekmo za tekmo. Naš cilj je dobiti še ti dve tekmi v Stožicah, kaj pa nam bo to prineslo, bomo videli po tem,” je zaključil Ropret, ki bo kariero nadaljeval na Poljskem.

Tretja tekma slovenske reprezentance pred domačimi navijači proti Italiji bo v soboto, 22. junija, ob 20.30.

NEDELJA 23. junij:

Kuba – Poljska (13.00),

Turčija – Italija (16.30),

Srbija – Slovenija (20:30)

Več o Odbojkarski ligi narodov

Liga narodov je tekmovanje, ki ga je z željo po še večji priljubljenosti in promociji odbojke po vsem svetu razvila Mednarodna odbojkarska zveza in ga prvič predstavila leta 2018. V VNL se po turnirskemu sistemu med seboj meri 16 najboljših reprezentanc sveta. V treh tedenskih ciklusih reprezentance odigrajo po tri turnirje na različnih koncih sveta, vsaka ekipa pa skupno odigra 12 obračunov. Najboljših osem reprezentanc se na zaključnem turnirju bori še za prestižno zmago. Slovenci so v elitni Ligi narodov prvič nastopili leta 2021 v Riminiju in osvojili visoko četrto mesto, lani so v boju za polfinale izgubili z Japonci, v letu 2024 pa so si naši fantje z odličnimi nastopi v turški Antalyji in v japonski Fukuoki na široko odprli vrata do zaključnega turnirja, ki ga bo gostil poljski Lodž.

 

Spletno uredništvo
Vir: Odbojkarska zveza Slovenije