V centru Ljubljane na Trgu republike in s sprehodom po ljubljanskih ulicah in do vladne palače je danes potekal že 8. shod upokojencev.

Upokojenci zahtevajo pokojnine, ki jim bodo omogočile dostojno življenje v starosti. Že pred shodom je v medijih vodja protestnega gibanja upokojencev Pavel Rupar preko medijev sporočil, da bo tokratni shod “bolj oster”.

Zoper predsednika vlade so spisali kazensko ovadbo, in pred shodom so obljubili, da mu jo bodo poskušali osebno izročiti. V njej mu očitajo zanemarjanje opravljanja dolžnosti.

Ploščad pred državnim zborom so preplavile slovenske države, kot vedno je bilo slišati slovenske pesmi. Eden od organizatorjev dogodka je na odru že na začetku napovedal osebno vročitev kazenske ovadbe predsedniku vlade zaradi zanemarjanja dolžnosti. Dogodek se je pričel s pohodom po ljubljanskih ulicah.

Pot je nato upokojence vodila do vladne palače, kjer so pozivali predsednika vlade, da se sooči z njimi, a ga ni bilo na spregled, zato so upokojenci krenili nazaj proti Trgu republike.

“Zbrali smo se, ker smo nezadovoljni  s stanjem v državi. Ker opozarjamo na preslabe razmere življenja upokojencev in vsak dan večjega števila ljudi, ki ne zmoremo več,” je povedal prvi govornik, sicer podpredsednika Inštituta 1. oktober, Andrej Peterle in dodal, da se je zbralo zares veliko ljudi. “S tem smo dokazali naše resnično stanje in odločenost, da se borimo proti krivicam, ki smo jih bili deležni,” je nadaljeval.

Sledila slovenska himna, ki so jo zapeli vsi zbrani na trgu. Na odru je stal in pel tudi Pavel Rupar.

Na oder je nato stopil drugi predstavnik iz Inštituta 1. oktober, podpredsednik Igor Černoga. Uvodoma je spregovoril o stanju na javni RTV. Opozoril je, da bi RTV morala biti “javna dobrina in ne enoumje”“Sedaj imamo ideološko pošast, na kateri je 15+ izgubljenih duš, ki mislijo, da je RTV njihova last. Da ji je j….o več in da je to še vedno njihova Jugoslavija,” pove.

V inštitutu so spisali tudi ustavno presojo o neplačevanju prisilnega prispevka in ga že vložili na Ustavno sodišče RS. V dokumentu so zahtevali, naj se razveljavi zakonodaja, ki zahteva plačevanje prispevka, vezanega na električni priključek. Obvezno plačevanje brez dovoljenja lastnika priključka je neustavno in nepošteno in vodi v državljansko nepokorščino.

Na koncu je znova spregovoril Pavle Rupar. “Če ne bi bilo prvih dveh shodov, uskladitev pokojnin ne bi bilo. To dokazuje tudi dejstvo, da so šele prejšnji teden povedali, da ne bodo z inflacijo usklajevali socialnih prispevkov. Kar pomeni, da so prve na stran odrinili nas upokojence.” Sledil je trenutek resnice. Udeleženci so z aplavzom odločali, ali se bo ustanovila nova upokojenska stranka.

Rupar je nato častno naznanil: “Izid 21.973 ZA! in 3 PROTI! Hvala za zaupanje. Vašo pobudo jemljemo zelo resno!“Demokratično je, kdo je proti. Iz parlamentarnih oken vidim tri proti,” je hudomušno povedal Rupar.

Spletno uredništvo