Vir: Demokracija

Opozicijske stranke LMŠ, Levica, SD in SAB, ki so vključene v KUL so danes vložile že tretjo interpelacijo v zadnjih dveh tednih. Iste stranke so ta teden vložile tudi interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, januarja pa interpelacijo zoper Janeza Ciglerja Kralja, ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vložena interpelacija zoper kulturnega ministra

Tokrat je interpelacija vložena zoper ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija. Med drugim mu očitajo, da ni vzpostavil nikakršnega dialoga s kulturniki, da je odločbe samozaposlenih vzel v svoje roke, da filmskemu področju niso bila izplačana s pogodbo zagotovljena sredstva. Prav tako jih moti pomanjkanje vizije, kako prebroditi zdravstveno krizo, kako bo zaživel ta sektor in kako bodo začeli ljudi spet spuščati v koncertne dvorane in gledališča.

Na ministrstvu za kulturo so že ob napovedi interpelacije zapisali, da jim bo ta omogočila predstavitev vseh dosežkov preteklih desetih mesecev, ki jih je zaznamovala pandemija covida-19. Prepričani so, da se je stanje v kulturi v času ministrovanja Simonitija izboljšalo.

Po tem, ko se je samonikli kandidat za mandatarja Karl Erjavec upravičeno ustrašil, da ne bo dobil dovolj glasov – so se precej predvidljivo odločili, da se bodo lotili vlaganja interpelacij.

U. C.