Ali je Vlada RS seznanjena s tem, da so v civilni iniciativi Glas ljudstva Eriku Breclju prepovedali, da se ukvarja s korupcijo v zdravstvu?

Poslanka opozicijske stranke SDS mag. Karmen Furman je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z izjavo predsednika Strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Predsednik Strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj je včeraj gostoval v informativni oddaji na Planet TV, kjer je na vprašanje voditelja, ali je korupcijo v zdravstvu mogoče izkoreniniti, odgovoril: »Ne, ni možno. Slovenska družba je skorumpirana. Medicina je odraz družbe. Lahko se trudimo pa znižamo za 20 %. Izkoreniniti se je ne da. Sploh pa zdej v Glasu ljudstva pravijo, da se jaz s korupcijo ne smem ukvarjati.« Spomnimo, da gre za iniciativo, ki sodeluje z aktualno vlado, še več, predsednik vlade se je z nekaterimi ministri in drugimi predstavniki vlade pred časom udeležil shoda pacientov v organizaciji prav omenjene civilne iniciative.

Zanima me:

1. Ali se Vlada RS strinja z izjavo Erika Breclja, da korupcije v slovenskem zdravstvu ni mogoče izkoreniniti?

2. Ali je Vlada RS seznanjena s tem, da so v civilni iniciativi Glas ljudstva Eriku Breclju prepovedali, da se ukvarja s korupcijo v zdravstvu?

3. Ali Vlada RS podpira Erika Breclja, da se v okviru Strateškega sveta za zdravstvu ukvarja s korupcijo? Če da, ali se bo Vlada RS kakorkoli javno odzvala na poziv civilne iniciative Glas ljudstva?

Uredništvo, J.V.