Po poročanju v medijih je vodstvo SDH odstopilo od namere za občutno povišanje mesečne plače, in sicer predvsem zaradi ogorčenja javnosti in vidnih predstavnikov koalicije.

Predsedniku uprave SDH Žigu Debeljaku bi se plača zvišala za 5700 evrov na 18.500 evrov, članu uprave Janezu Tomšiču pa za 5000 evrov, z 11.500 evrov na 16.500 evrov.

Poslanka opozicijske SDS Anja Bah Žibert je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s povišanjem plač vodstva SDH in pretiranimi vrednostmi vozil menedžerjev.

Objavljamo celotno poslansko vprašanje:

Po poročanju v medijih je vodstvo SDH odstopilo od namere za občutno povišanje mesečne plače, in sicer predvsem zaradi ogorčenja javnosti in vidnih predstavnikov koalicije. Predsedniku uprave SDH Žigu Debeljaku bi se plača zvišala za 5700 evrov na 18.500 evrov, članu uprave Janezu Tomšiču pa za 5000 evrov, z 11.500 evrov na 16.500 evrov.

Ob sprejemanju povišanja plače vodilnima v SDH pa je SDH sprejel še dokument, ki je podlaga za zvišanje dohodkov in bonitet menedžerjem, saj se bodo plače bolj usklajevale z inflacijo. Prav tako pa bodo lahko menedžerji vozili precej dražje avtomobile, in sicer v vrednosti kar 90.000 evrov.

Na seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, 17. 5. 2023, v okviru točke »Odprava prekarnosti na področju zunanjega izvajanja storitev (outsourcinga)« je predsednik odbora Miha Kordiš v zvezi z dvigom plač vodilnih v SDH povedal: »Ta teden smo spremljali celo manjšo dramo, skoraj žajfnico v zvezi z dvigom plač vodilnih v SDH, ki so si odredili 50 % povišico z 12.500 na 18.500. Dva dni kasneje smo lahko brali naslove v slovenskih časopisih, kako do tega dviga plač ne bo prišlo. A vi res mislite, da se je Žiga Debeljak sam odločil, da si ne bo dvignil plače? Ja, seveda da ne. Če se tu ne bi zgradilo političnega pritiska, če ne bi nekdo dvignil telefon in poskrbel za to, da se zavaruje javni interes pri vodenju SDH, tudi do odpovedi te povišice ne bi prišlo. In mislim, da je primerne instrumente, recimo temu neformalne politične moči, potrebno uporabiti za to, da se zagotovi redne zaposlitve v podjetjih v večinski državni lasti.«

Glede na navedeno sprašujem naslednje:

  1. Kdo je dvignil telefon in poskrbel za to, da se zavaruje javni interes pri vodenju SDH in je posledično prišlo do odpovedi povišice plač vodstva SDH?
  2. Koga je ta oseba klicala?
  3. Ali je res, da so se plače povišale oziroma sta se člana uprave dvigu svojih plač odpovedala?
  4. Kdo so menedžerji, ki bodo lahko prejemali višje plače?
  5. Kateri menedžerji bodo lahko vozili dražje avtomobile in kakšna vozila trenutno vozijo?
  6. Ali bo tudi pri dvigu praga za nakup avtomobilov za menedžerje kdo dvignil telefon in poskrbel za to, da menedžerji ne bodo vozili dražjih avtomobilov?

Uredništvo
Vir: spletna stran SDS