Koalicija je v koalicijski pogodbi v poglavju Bitka za talente med drugim zapisala naslednji cilj: ustaviti beg možganov in spodbujati kroženje možganov, tudi z razvojem javnih sistemov in strpne ter raznolike družbe.

Poslanec poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jože Tanko je na vlado naslovili pisno poslansko vprašanje v zvezi z ustavitvijo bega možganov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Koalicija je v koalicijski pogodbi v poglavju Bitka za talente zapisala naslednje:

–       Ustaviti beg možganov in spodbujati kroženje možganov, tudi z razvojem javnih sistemov in strpne ter raznolike družbe.

–       Zagotovitev vrnitev čim več Slovenkam in Slovencem, ki delajo v tujini.

–       Zagotoviti mednarodno mobilnost naših raziskovalcev.

–       Spodbujati mednarodno podjetništvo.

–       Spodbujati prihod digitalnih nomadov.

–       Zagotoviti najboljši mednarodni kader za Slovenijo.

–       Pripraviti zakonodajo za privabljanje talentov.

–       Spodbujati zaposlovanje tujih visoko kvalificiranih strokovnjakov.

Z ozirom na to, da je predsednik vlade ukazal prejšnji ministrici Tatjani Bobnar in prejšnjemu direktorju policije očiščenje t. i. janšistov v policiji, in da je nedavno na Odmevih dejal, da se podoben proces dogaja na RTV, lahko ugotovim, da poteka proces, ki je zelo oddaljen od strpne in raznolike družbe, zapisane v prvi točki tega poglavja koalicijske pogodbe.

Zanima me:

1. Katere ukrepe je poleg čiščenja t. i. janšistov v policiji in depolitizacije RTV še sprejela vlada za »razvoj strpne in raznolike družbe«?

2. Kakšne namenske spodbude ste razvili v tem mandatu za institucije znanja in gospodarstvo za strokovnjake in kadre iz Slovenije, ki se želijo vrniti v Slovenijo?

3. Kakšen je odziv v tujini delujočih Slovenk in Slovencev? Koliko se jih je v tem času vrnilo in koliko odšlo v tujino po stopnjah izobrazbe?

4. Koliko mednarodnih podjetij je nastalo v tem času na osnovi vladnih/koalicijskih ukrepov?

5. Je pripravljena zakonodaja za privabljanje talentov in ali prihaja najboljši mednarodni kader v Slovenijo?

Spletno uredništvo
Vir: Poslanska skupina SDS