Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo v marcu naslovil poslansko vprašanje v povezavi z morebitnimi političnimi pritiski vrha  Evropske komisije na Ustavno sodišče Republike Slovenije.

Kot je opozoril evropski poslanec se je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova  med obiskom v Sloveniji, ki ga je opravila 1.3.2023, srečala tudi s predsednikom Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Ker se je obisk zgodil le 10 dni po odločitvi Ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), torej novele, ki jo je pred časom sama javno tudi podprla, si je marsikateri slovenski državljan in javnost ta obisk razlagala kot nedopusten politični pritisk na neodvisnost delovanja Ustavnega sodišča.

Dr. Milan Zver je zato Evropsko komisijo vprašal, koliko predsednikov ustavnih sodišč držav članic EU je v tem mandatu obiskala komisarka Jourova in v katerih državah članicah. Prav tako je poslanca zanimalo, kaj bo Komisija storila, da se podobni nedopustni pritiski na neodvisnost sodišč ne bodo več vršili. V nadaljevanju pa je dr. Milan Zver zahteval posredovanje dokumentacije, povezane z obiskom komisarke v Sloveniji, in sicer:

  • zabeležke sestanka med komisarko Jourovo in predsednikom Ustavnega sodišča Republike Slovenije dr. Accettom;
  • vso komunikacijo med kabineti Evropske komisije na temo obiska podpredsednice Evropske komisije Jourove v Sloveniji, ki je potekal med 1.-3. marcem 2023 in
  • vso komunikacijo znotraj kabineta komisarke Jourove na temo njenega obiska v Sloveniji, ki je potekal med 1.-3. marcem 2023

Evropska komisija je po pretečenem roku za odgovor na vprašanje zaprosila za podaljšanje roka zaradi preobsežne dokumentacije.

V petek pa je poslanec na zahtevo po objavi internih dokumentov Evropske komisije v zvezi z obiskom podpredsednice komisije Vere Jourove v Sloveniji prejel “poročilo z misije”. Od šestih strani jih je 5 anonimiziranih, ena pa vidna. A zadnji odstavek več kot očitno kaže na to, da je bila novela zakona o RTV predmet pogovorov, kljub drugačnim trditvam Jourove.

Dr. Milan Zver bo od Evropske komisije sedaj uradno zahteval, da objavi tudi preostali del poročila. Javnost ima pravico vedeti, kaj “njihovi” predstavniki počnejo v imenu vladavine prava.

Uredništvo
Vir: Evropski poslanec dr. Milan Zver