Po mnenju poslanske skupine SDS je kandidat za predsednika republike Miha Kordiš zlorabil institut socialnega podjetništva, zato so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za delo, ki mu Kordiš sicer tudi predseduje.

V zahtevi pojasnjujejo, da je Kordiš v ustanovnem aktu zavoda NDP TOZD zapisal, da bo zaposlil tri delavce, a ni nobenega.

Kandidat za predsednika republike in aktualni predsednik Odbora za delo družino, socialne zadeve in invalide Miha Kordiš je leta 2017 ustanovil svoje socialno podjetje – zavod NDP TOZD. Zavod ima v lasti njivo, na kateri so prostovoljci samo v enem letu opravili 800 ur dela, za kar naj bi plačilo prejeli v pridelkih.

V ustanovnem aktu zavoda je zapisano, da bo zavod v enem letu po ustanovitvi zaposlil najmanj enega delavca, v naslednjem letu pa še najmanj dva, kar se do danes ni zgodilo. Zavod ima v lasti spletno trgovino, kjer poleg lastnih pridelkov prodaja tudi produkte domačih in tujih poslovnih partnerjev.

Prostovoljci pa naj bi na plačilo, po besedah sestre enega od prostovoljcev, morali čakati tudi po več mesecev, je je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec zapisala v zahtevi za sklic nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Po mnenju Godčeve iz ustanovnega akta Kordiševega zavoda izhaja “nesporen namen ustanovitve z namenom zaposlovanja.” Kordišu očita še, da kljub zagovarjanju delavskega lastništva v ustanoviteljstvo ni spustil nobenega od številnih “delovnih prostovoljcev”. Kordiš bi lahko svojo “kolektivno njivo” obdeloval in na njej gradil skupnost tudi na dogovorni ravni, torej brez formalne ustanovitve socialnega podjetja, je zapisala.

Odboru za delo zato v SDS predlagajo sprejem sklepa, s katerim bi gospodarskemu ministru priporočili preveritev, ali zavod NDP TOZD izpolnjuje zakonske pogoje. Finančni upravi, inšpektoratu za delo in tržnemu inšpektoratu pa bi s sklepom predlagali preveritev zakonitosti poslovanja socialnega podjetja.

Preberite tudi

(Video) Predsedniški kandidat Miha Kordiš nehote priznal, da je izigral državo

U. C.