Foto: montaža Demokracija

Vlada je v luči podražitev energije potrdila besedilo predloga zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen elektrike in plina. Zaradi draginje bo gospodarstvu namenila 40 milijonov evrov. Da gre za izredno majhno vsoto denarja je po seji vladi opozoril prvak opozicije Janez Janša: »Samo t.i. nevladniki z Metelkove 6 v Ljubljani so doslej pokasirali 10x več iz javnih skladov«, je zapisal na Twitter profilu.

Predvidene so tri vrste pomoči iz omenjenega okvirja. Prva bo pomoč v maksimalni višini 500 tisoč evrov, druga bo posebna pomoč v višini maksimalno dva milijona evrov, pri čemer je pri obeh navzgor omejena pri 30 odstotkih stroškov. Tretja oblika pa prav tako predvideva največ dva milijona evrov na podjetje, bo namenjena energetsko intenzivnim podjetjem in lahko pokrije do 70 odstotkov stroškov. Ta podjetja bodo ob vsaj 100-odstotnem povišanju stroškov morala izkazovati tudi izgubo iz poslovanja.

Obrtna zbornica Slovenije opozarja, da je vsota za preživetje številnih podjetij premajhna

Na sklep vlade se je že odzvala Obrtna zbornica Slovenije, kjer so povedali, da gre za premajhno vsoto denarja, ki ne bo zadoščala za preživetje številnih podjetij. Nekatera se namreč soočajo s šestkratnim povečanjem cen električne energije. Trdijo, da bi morali kriterije za dodelitev pomoči popraviti, saj sedaj do subvencij ne bo upravičenih dovolj podjetji, v vsakem primeru pa bi bilo potrebno povečati obseg pomoči.

“Če ukrepi ne bodo zadostni, bo to zagotovo vodilo v stečaje številnih podjetij in izgubo delovnih mest. Temeljno vprašanje pa je, zakaj smo priča enormnemu višanju cen energentov. Prepričani smo tudi, da krize ne bomo rešili s subvencijami in varčevanjem z električno energijo,”so zapisali.

Poglejte kako si Robert Golob s kadrovanji podreja medijski prostor

T. C.