»Inštrument vladavine prava je žal že leta politično orodje v rokah evropske levice, ta pa ga vsako leto spretno uporablja za boj proti desnici. Uporabo dvojnih vatlov  smo najbolj nazorno občutili v Sloveniji, kamor je očitno v imenu Renew prišla intervenirat celo podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova,« je v povezavi s poročilom o vladavini prava poudaril dr. Milan Zver.

Spomnil je, da je po sestanku Vere Jourove s predsednikom ustavnega sodišča to sodišče sprostilo zakon o RTV, katerega implementacijo je najprej samo zadržalo. »S tem je vladi omogočilo nasilno odpustitev novinarjev in zamenjavo vodstva RTV ter postavitev novega, ki je po ideološki usmeritvi ekstremo levo, tako kot je leva tudi vlada. Tako lahko danes na RTV Slovenija spremljamo enostranska npr. propalestinska in včasih celo proruska stališča, in, kakopak, čaščenje aktualne slovenske oblasti, ki ji je sicer podpora v javnosti padla rekordno nizko,« je povzel dr. Milan Zver.

Seveda tega poročilo o vladavini prava ne omenja. Prav tako poročilo ne omenja javnega poziva predsednika vlade Roberta Goloba po “očiščenju” janšistov v različnih sistemih. »Takšno retoriko smo lahko spremljali v kakšnih drugih časih. A to za Komisijo ne predstavlja težave,« je poudaril poslanec in dodal, da poročevalka o poročilu Sophie In’t Veldtova danes v Sloveniji ne vidi težav z vladavino prava ali svobodo medijev, ker je na oblasti njena opcija. »V času vlade Janeza Janše pa je v Slovenijo pošiljala nujno misijo za ugotavljanje dejstev, sklicevala je nujne seje svojega političnega pododbora in klicala po sankcioniranju slovenske vlade. Tako pač ne bo šlo naprej. Sicer je postala preveč prozorna, ljudje ji ne nasedajo več – in obtožil sem jo, da je zaradi svojega vedenja kriva tudi za krepitev evroskepticizem v EU nasploh,« je povzel poslanec. Prav zaradi teh razlogov je glasoval proti  poročilu o vladavini prava v EU, »ki predstavlja vse prej kot realno poročilo o vladavini prava.«