Foto: Twitter

Dr. Vinko Gorenak je sodeloval na soočenju, kjer so predstavniki šestih strank spregovorili o vladavini prava in zaupanju v slovenski pravosodni sistem ter vlogi nevladnih organizacij.

Uvodoma je voditelj zbrane vprašal, če zaupajo v slovensko sodstvo. Dr. Gorenak je odgovoril, da ima na osebni ravni dve dobri izkušnji s sodstvom in dodal:

»Na splošno na vaše vprašanje po moje ni mogoče odgovoriti z da ali ne, zaupam ali ne zaupam. Jaz verjamem, da je pretežni ali pa velik del sodnikov tistih, ki svoje delo opravljajo izjemno dobro in se tudi trudijo, ampak veste, potem pa pridemo do posameznih primerov, ki pa vržejo izjemno slabo luč na pravosodje. Naj navedem samo enega. Pred petimi leti. Litija, primer gospoda Vaskrsića. Dolžan je ostal 250 evrov za vodo, komunalo. Zarubili so mu hišo, prodali so hišo za 80 tisoč evrov, nasproti pa imamo Jankovića s 30 milijoni, ki mu pa sodstvo to kar odpiše. To je nemogoče razumeti, ne meni, ne ljudem.«

Z zaupanjem v sodstvo je povezana tudi nepristranskost sodnikov. Dr. Gorenak je poudaril, da je videz nepristranskosti v sodstvu izjemnega pomena in dodal:

»Če vidim nekega sodnika, ki gre popoldne na piknik SD, zelo težko zaupam takemu sodniku, da mi bo jutri na sodišču pravično sodil. Ker pač sodim v neko drugo politično opcijo.«

Odzval se je tudi na očitke o ukinitvi trajnega mandata sodnikov in povedal, da

»v SDS program nikoli nismo zapisali ukrep ukinitve trajnega mandata sodnika. Trajni mandat je pridobitev sodobne Evrope. Res pa je, da imamo v programu zapisano “daljša poskusna doba sodnikov”, kar poznajo tudi v drugih državah.«

V nadaljevanju so se dotaknili vladavine prava in protestov, ki smo jim bili priča v zadnjih dveh letih. Dr. Gorenak je izpostavil, da gre v primeru ljubljanskih kolesarjev, protestnikov, za en privilegiran del družbe, ki živi na račun davkoplačevalcev in ne dela nič. O ukrepanju policije ob protestih pa je dejal:

»Policija je ravnala natanko tako kot mora ravnati v skladu z zakonodajo in nič drugače.«

Dr. Gorenak je izpostavil še en velik problem in sicer negativno selekcijo v sodstvu. Spomnil je na poskus imenovanja predsednika vrhovnega sodišča leta 2012. Takrat je padel kandidat Šorli, poslanka SD Darja Lavtižar Bebler pa je dejala, da levi pol zanj ne bo glasoval, ker je sodeloval v senatu, ki je oprostil Pavla Ruparja, čeprav je v tistem konkretnem primeru v tričlanskem senatu on glasoval v škodo Ruparju.

»Je pa postal predsednik Vrhovnega sodišča nekdo, ki je rekel tepihovali bomo Slovenijo leta 91 in ki je umore, se opravičujem, čiste umore, strel v hrbet na meji, govorim o beguncih, ki so bežali v Italijo, verificiral kot dogodek in ne kot umor,« je še dodal dr. Gorenak.

V naslednjem delu soočenja so se dotaknili nevladnih organizacij. Po navedbi voditelja je bilo 31. marca 2022 registriranih kar 27 617 nevladnih organizacij. Dr. Gorenak je glede delovanja nevladnih organizacij izpostavil sledeče:

»Prihaja do zlorab na levem političnem polu, do hudih zlorab. Mi imamo vrsto nevladnih organizacij, ki jim je bila ta vlada še kako naklonjena in jim je tudi namenila veliko sredstev. Govorim o gasilcih, govorim o Rdečem križu, o Karitasu in tako dalje. Nikoli me pa ne boste prepričali, da nevladnim organizacijam s sedežem na Metelkovi v Ljubljani. V desetih letih jim je bilo namenjenih 70 milijonov evrov, medtem, ko je bilo recimo za študentske domove danih 35 milijonov evrov, za domove starejših pa 21 milijonov evrov.« Dodal je še, da so te nevladne organizacije »namenjene same sebe, leva politična opcija pa jih podpira. Podpira jih zato, ker ji v času volitev delajo propagando.«

Ob koncu soočenja so predstavniki strank odgovorili na vprašanje o delovanju po volitvah, če jim bodo volivci namenili svoj glas.

Dr. Gorenak je poudaril, da »bomo skrbeli za ljudi tako, kot zdaj skrbimo.« Povedal je še, da bomo pri tem ponudili roko sodelovanja vsem, tako kot smo to storili 2004 in 2012.

T. C.