Župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Jankovič, je 20. oktobra 2023 v Ljubljani reševal prometni zastoj in izstopil iz vozila ter uredil situacijo, tudi z neodgovornimi vozniki LPP.

To bi lahko predstavljalo kršitev 305. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), ki prepoveduje neupravičeno nošenje oznak uradne osebe ter opravljanje dejanj, ki jih sme izvajati le uradna oseba.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Anton Šturbej je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z usmerjanjem prometa, ki ga je po lastni izjavi opravil župan Mestne občine Ljubljana.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

po poročanju medijev (spletni portal 24ur.com z dne 25. oktober 2023) je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič dne 20. oktobra 2023 v Ljubljani naletel na prometni zastoj, v zvezi s čimer je dejal, da je v zastoju izstopil iz vozila, šel v križišče in situacijo uredil. Točneje: »Jankovič je pojasnil, »da je v zastoju šel iz avta v križišče. Neodgovorne voznike, tiste, ki so bili naši (LPP), sem kar tam uredil ….«. Dodal je še, »da bi moralo biti tam več policistov, a da je tokrat kar on opravil njihovo nalogo«.

  1. člen Kazenskega zakonika (KZ-1) določa: »Kdor se, zato da bi sebi ali drugemu pridobil kakšno korist ali da bi komu prizadejal škodo, lažno izdaja za uradno ali vojaško osebo, ali neupravičeno nosi oznake uradne osebe ali vojaške osebe, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

Enako se kaznuje, kdor opravi kakšno dejanje, ki ga je upravičena opraviti samo uradna ali vojaška oseba«.

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

  1. Ali je Policija v zgoraj omenjenem primeru ukrepala v skladu z drugim odstavkom 305. člena Kazenskega zakonika (KZ-1)?
  2. V kolikor ni ukrepala tako, zakaj ni?

Spletno uredništvo
Vir: poslanska skupina SDS