740 milijonov evrov ponarejenega in potencialno nevarnega blaga

Vir: www.zps.s.

Leta 2018 so carinski organi EU prestregli za skoraj 740 milijonov evrov ponarejenega in potencialno nevarnega blaga. Iz leta 2017 na leto 2018 je število zaseženih pošiljk naraslo iz 57.433 na 69.354, čeprav se je skupna količina zaseženih izdelkov v primerjavi s prejšnjimi leti zmanjšala. Zaseženih je bilo skoraj 27 milijonov izdelkov, ki so kršili pravice intelektualne lastnine.

15% celotne količine zaseženih izdelkov so predstavljale cigarete, 14% igrače, 9% so predstavljali embalažni materiali, prav tako etikete, oznake in nalepke, 8% pa oblačila. Največ, kar 37% so predstavljali izdelki za vsakodnevno uporabo v gospodinjstvu, kot so izdelki za nego telesa, zdravila, igrače in električni gospodinjski aparati.

Tudi tokrat je bila glavna država izvora za blago, ki krši pravice intelektualne lastnine, Kitajska, Severna Makedonija za ponarejene alkoholne pijače, za druge pijače, parfume in kozmetiko pa Turčija. Glavna država izvora za računalniško opremo je bila Indija, za cigarete Kambodža, za embalažni material pa Bosna in Hercegovina.

Organi so v letu 2018 pripravili nov carinski akcijski načrt EU za boj proti kršitvam pravic intelektualne lastnine za obdobje 2018-2022, ki so ga zdaj potrdite tudi države EU.

S. C.