Župan in njegov lik

Vir: Finance

Približujejo se lokalne volitve, na katerih si ljubljanski župan Janković obeta ponovno zmago in prevzem četrtega mandata. Ljubljansko prebivalstvo naj bi mu bilo naklonjeno, saj mu javno mnenje pripisuje nešteto zaslug, predvsem za izboljšanje izgleda mesta in izgradnjo mogočnih palač, naselji in seveda športnega objekta Stožice. Žal bo šele čas pokazal, kaj vse je bilo narobe in bodo naši zanamci kruto plačali zdajšnjo zaslepljenost.

O številnih aferah, ki zadevajo župana Jankovića,  in o njihovem razpletu ali o nerazpletu lahko veliko beremo v tisku ali spletu. Najmanj pa kar lahko pričakujemo od bodočega župana,  ne glede na to, kdo bo zasedel ta položaj, je to, da bo imel župan posluh za različno usmerjenost prebivalcev in upošteval njihov različen odnos do polpreteklosti in sedanjosti. Župan Janković  se ni potrudil delovati tako, da ne bi z enostransko podporo eni opciji, večkrat celo na žaljiv in podcenjujoč način, prizadel del prebivalstva, ki se je v lastnem mestu začel čutiti kot drugorazredni tujec. Županu Jankoviću seveda ne moremo odrekati pravice, da ima svoje prepričanje, vendar pa glede na to, kar je do sedaj pokazal, lahko ugotovimo, da mu na področju človeških stisk, tudi onih, izvirajočih iz polpretekle zgodovine,  manjka empatije. Glede na to, da si je pridobil velik vpliv, njegova stališča in vprašljivo obnašanje v ničemer ne pripomorejo k odpravljanju tako usodne razdelitve, ki pesti slovenske ljudi in jih pelje v nesprejemljivo apatijo do lastne domovine.

Prišel je čas za nov veter na ljubljanskem Magistratu, ki bi prinesel prepotrebno upoštevanje slovenske identitete, večjo odgovornost pri upravljanju mesta in več poštenosti. Zato je več kot dobrodošlo zahtevno kandidiranje mladih moči, kot je dr. Anže Logar, ki je že pokazal toliko poguma in sposobnosti, da mu je mogoče predati v upravljanje našo prestolnico.

E. P.