Kot je sporočila vlada na svojem Twitter profilu je bilo v ponedeljek na okužbo z novim koronavirusom opravljenih 4.487 PCR testov in potrjenih 729 novih okužb. Delež pozitivnih testov je tako znašal 16,2 odstotka. Prav tako pa je bilo opravljenih 48.003 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi.

Slovenija se še vedno nahaja v oranžni fazi epidemije. Za prehod v rumeno fazo, ki prinaša dodatna sproščanja, morata biti izpolnjena dva pogoja in sicer povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Se bo ponovno ustavilo javno življenje?

Premier Janez Janša je na včerajšnji seji državnega zbora dejal, da je zaradi novih različic virusa dilema, ali ukrepati glede na predviden načrt ali pa za krajši čas zaustaviti javno življenje.

“Glede na podatke, ki jih imamo, trenutno v Sloveniji obstajajo vse odkrite nevarnejše verzije virusa. Nikjer ni rečeno, da glede na visoke številke, ki jih imamo, ne bomo priča situacijam iz nekaterih evropskih držav. Tukaj se postavlja dilema, ali postopoma glede na predviden semafor in dinamiko zmanjševati stike ali za nek krajši čas zaustaviti javno življenje,” je dejal Janša.

T. C.