Vir: gov.si

Slovenija je prvič v zgodovini izdala dolgoročne obveznice z negativnim donosom do dospetja -0,096 % in kuponsko obrestno mero 0 % v višini 1,75 milijarde evrov, kar pomeni, da je ob realizirani zadolžitvi s strani investitorjev prejela za 17 milijonov evrov sredstev, ki jih ne bo potrebno vrniti. Poleg tega je Slovenija povečala obstoječo izdajo dolgoročnih 30-letnih evrskih obveznic pri obrestni meri 0,381 % v višini 250 milijonov evrov.

Prvič v zgodovini Slovenije

Prvič v zgodovini Slovenije se je zgodilo, da se je z izdajo desetletnih obveznic zadolžila z negativno obrestno mero in ji imetnikom obveznic sploh ne bo treba plačati obresti. Nasprotno, imetniki obveznic so ji celo pripravljeni plačati, da so lahko njene obveznice uvrstili v svoje naložbene portfelje, s tem pa se bo zmanjšal znesek, ki ga bo morala vrniti.

Ministrstvo za finance poudarja, da Slovenija uživa zaupanje pri mednarodnih investitorjih, kar potrjujejo tudi ocene bonitetnih agencij. Zaradi razmeroma dobrih ocen so donosi obveznice postali celo negativni, prav tako znaša kuponska obrestna mera nič odstotkov v vrednosti 1,75 milijarde evrov. Ko obresti postanejo negativne to preprosto pomeni, da investitor ali banka krije premijo ali posojeni znesek.

Povpraševanje po slovenskih obveznicah je visoko

Minister za finance Andrej Šircelj poudarja, da se Slovenija v svoji zgodovini ni zadolževala po tako nizki obrestni meri. Prav tako poudarjajo, da se z izdajo novih obveznic interes vlagateljev povečuje. Izdajo novih obveznic pa so vodile organizacije kot so Barclays, BNP Paribas, CACIB, Deutsche Bank, HSBC in Nova KBM. Stabilni obeti ocene odsevajo odpornost slovenskega gospodarstva na vplive pandemije covida-19, ki si jo je Slovenija zgradila v preteklih letih z uspešnim reševanjem zunanjih, finančnih in fiskalnih neravnovesij.

U. C.