V ponedeljek je pred Mestno hišo potekal protest proti Jankovićevemu nasilju, za zdravnike in za čisto vodo. Naslednji shod je napovedan pred naslednjo sejo mestnega sveta, 20. marca ob 14.30 uri.

Ponedeljkov protest pred Mestno hišo in neposredno pred sejo mestnega sveta je bil sicer usmerjen širše proti politiki župana mestne občine Ljubljana  Zorana Jankovića, ali kot zapisali protestniki na  transparentih, proti  njegovi “diktatorski vladavini”.

Ob predvajanju pesmi Hej brigade, si je dogajanje pred mestno hišo z okna svoje pisarne ogledal tudi župan Zoran Janković, vendar se je ob glasnem negodovanju protestnikov umaknil v notranjost magistrata.

“Danes smo tukaj proti Jankovićevemu nasilju nad miroljubnimi davkoplačevalci, za zdravnike in za čisto pitno vodo. Vse to je ogroženo, boriti se moramo!” je pred ljubljanskim magistratom dejal vodja shoda Aleš Primc.

Protestnike so zmotila načrtovana izplačila nagrad za vodstvo ZD Ljubljana. Prav tako nasprotujejo gradnji kanalizacijskega kanala C0 prek ljubljanskega vodonosnika. Protest je pripravil del opozicije v ljubljanskem mestnem svetu, vodil pa ga je Aleš Primc. Kot so dejali v stranki Glas za otroke in družine, gre za shod, ki je usmerjen širše proti mestni politiki Jankovića in njegovi “diktatorski vladavini”.

Primc je zbrane nagovoril: “Janković nima gradbenega dovoljenja za gradnjo kanala C0 in okoljevarstvenih soglasij,” ter opozoril, da je tudi NIJZ dal mnenje, da bi kanal C0 trajno ogrožal Ljubljančane”Spregovorila je tudi mestna svetnica stranke SLS Tina BregantKoalicija MOL se ukvarja z absurdi, kot je nagrajevanje tistih, ki so odgovorni, da so ljudje brez zdravnika.” 

Janković želi uničiti ljubljansko pitno vodo “najbolj dragocenega vodovarstvenega območja v Ljubljani”“Današnja množica sporoča: Janković, ne bodi nasilen, spoštuj ustavo, spoštuj demokracijo, spoštuj človekove pravice. Pogovarjajmo se, iščimo rešitve. To je pot za reševanje problemov, ne pa diktatura in nasilje, kar se dogaja v Ljubljani.”

 “Pravica do čiste pitne vode ni ne leva, ne desna.”

“Vsi, levi in desni potrebujemo čisto pitno vodo. Vsi potrebujemo zdravnika in tukaj je res priložnost, da se Ljubljana združi.” V primeru, da Janković protestnikov ne bo slišal, pa je Primc odvrnil: “Sliši, brez skrbi, ima pisarno tu zgoraj.” Nadaljevati nameravajo, dokler Janković ne bo pripravljen na sodelovanje in pogovor. Pred vsako sejo mestnega sveta nameravajo sklicati protest, če bo potrebno. “Dokler v Ljubljani ne bo vzpostavljeno sodelovanje, bo protest pred vsako sejo mestnega sveta!” je odločen Primc. Naslednji protest bo 20. marca.

Prebivalstvu Ljubljane, se je z naklonjenostjo opredelil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Izdano je bilo popolnoma negativno mnenje za gradnjo kanala C0. Prepričani so, da bi kanal, v primeru da bi bil zgrajen, trajno ogrožal zdravje Ljubljančank in Ljubljančanov. Grožnja je trajna in nesprejemljiva. Zahvalil se je NIJZ za strokovno in korektno mnenje.

Janković tudi Agenciji za okolje, ni odgovoril na vprašanje. Primc je prepričan, da v javnih postopkih te gradnje ni mogoče razložiti. Spomnil je tudi na nedavni potres v Turčiji ter opozoril, da bi bili Ljubljančani tedne in mesece brez pitne vode. Spomnil je še na vojno v Ukrajini. Dovolj je, da ena bomba uniči kanal in je skoraj vsa Ljubljana brez pitne vode, alternativnih virov pa ni. In ko ni alternative, morajo biti drugačne rešitve!

Pred zbrane protestnike je povabil tudi zdravnico Bregantovo, ki odlično pozna slovenski zdravstveni sistem. Spomnil je na nedavno odločitev Jankovića na seji mestnega sveta, da opoziciji prepove razpravo o rešitvah, ki se nanašajo na dotično področje. Primc: To je diktatura! Tako se ne dela v demokratični državi!

Bergantova je spregovorila nekaj besed o ljubljanskem zdravstvu, ki je uvodoma spomnila na zgodbo o Cesarjevih novih oblačilih. Kako dolgo bomo Ljubljančanke in Ljubljančani še gledali parado nespodobne golote demokracije v Ljubljani?

Bregantova je med drugim spomnila, da je pravica do zasebne lastnine sveta pravica. Prisotne je vprašala ali se jim zdi sprejemljivo nasilje nad zasebnimi lastniki in uničevanje okolja. Spomnila je tudi na indijansko modrost, da denarja ni mogoče jesti.

Spomnila je tudi na povečano potresno ogroženost območja, glede teme pa sploh ni bilo seje, ker jo je del mestnega sveta ignoriral. Zemlje vam niso podarili vaši starši, sposodili ste si jo od svojih otrok! je še dejala. Dotaknila se je tudi katastrofalnega zdravstvenega stanja v Ljubljani. Dejala je še, da ne bomo več tiho!

Uredništvo, J.V.