Želimo si dobrih, napetih in poštenih dirk. Kot se za Moto GP spodobi.

Motosport

Vsak ljubitelj bencinskih hlapov že komaj čaka konec marca, ko se začne nova sezona motošporta. Tako Moto GP kot tudi Formule 1. O slednji več naslednjič.

Zimska testiranja v kraljevem moto razredu so pokazala, da bo letos bolj eksplozivna sezona kakor lanska. Rezultati testiranj v Sepangu so namreč pokazali izredno izenačenost med dirkači. Med prvim in desetim je bila razlika manj kot 40 stotink (!). Tu velja omeniti predvsem novinca v kraljevem razredu, Mavericka Vinalesa, ki je bil najhitrejši v Sepangu. Takoj za njim pa so se zvrstili Iannone, Marquez, Dovizioso, Pedrosa in Rossi. Lorenzo, na Ducatiju, je bil šele deseti.

Presenetila sta že prej omenjeni Vinales in Iannone z Suzukijem. Svetovni prvak, Marquez, ni zgledal najbolj zadovoljen s tretjim mestom, medtem ko je Dovizioso pokazal, da zna bolje izkoristiti potencijal svojega Ducatija. Rossi in Pedrosa nista pokazala vsega, kar zmoreta in znata (kot se za teste tudi spodobi), pravita pa, da sta z testiranji dokaj zadovoljna.

Steza v Katarju je dolga 5,4 kilometra, široka je 12 metrov. Skupaj šteje šestnajst zavojev, šest levih in deset desnih. Ciljna ravnina je dolga nekaj več kot kilometer in nudi pravi spektakel, ko dirkači dobesedno letijo po njej s približno 300 kilometri na uro.

Največ zmag za Veliko nagrado Katarja imata doslej Valentino Rossi in Casey Stoner, vsak po štiri zmage, sledi Jorge Lorenzo s tremi in pa Sete Gibernau ter Marc Marquez s po eno zmago.

Torej, obeta se nam goreč boj za nov naslov svetovnega prvaka. Kandidati si že dolgo niso bili tako blizu in lahko si le želimo dobrih, napetih in poštenih dirk. Kot se za Moto GP spodobi.

S. P.