Vir: Facebook

Komentar na družbenih omrežjih priznanega slovenskega ginekologa Stanka Pušenjaka je v preteklih dneh dvignil veliko prahu.

 

Uporabnica družbenega omrežja Facebook je Pušenjaka prosila za komentar članka na spletni strani Health and Money News z naslovom Razvijalec cepiva proti covidu priznava – Cepivo bo steriliziralo samo 70 odstotkov populacije in pripisala je: “Verjetno ne govori o sterilnosti kot neplodnosti, ali pač?”

Pušenjak se je odzval z naslednjim komentarjem: “Hm? Ni kaj dosti za komentirati, saj je vse jasno povedano. Cepiva v približno 2/3 primerih (70 %) povzročijo tvorbo protiteles proti površinskemu proteinu virusa sars-cov-2, ki je zelo podoben ali identičen beljakovini syncytin-1, ki je pomembna v plodnosti in v posteljici pri plodu, kar pomeni, da bo imunski sistem lahko napadal lastne strukture v jajčniku pri ženski in posteljici pri plodu, ki so pomembne za nadaljevanje vrste. Z drugimi besedami, okrog 2/3 žensk bi po cepljenju vsaj nekaj časa, morda pa trajno, lahko bilo neplodnih.” Komentar objavljamo še v celoti:

Vir: Facebook

Nekateri slovenski mediji so iz komentarja naredili članke, ki pri ljudeh vzbujajo strah in dvome o cepivu proti bolezni covid-19. Sterilnost, omenjena v članku, ki ga na prošnjo uporabnice Facebooka komentira Stanko Pušenjak, ni enaka sterilnosti kot nezmožnosti spolnega reproduciranja.

Siol.net piše, da gre za sterilnost v kontekstu imunizacije, kar v videoposnetku, ki je pripet članku na spletni strani Health and Money News, jasno pove tudi kanadski razvijalec oxfordskega cepiva John Bell: “Ta cepiva najverjetneje ne bodo povsem sterilizirala populacije. Učinek bo verjetno od 60- do 70-odstoten,” je v videoposnetku dejal Bell.

Spletna stran Health and Money News pa je Bellovo izjavo obrnila tako, da ustreza njihovi narativi, ki pa je glede na druge članke in objave, da je pandemija bolezni covid-19 globalna prevara in da bolezen v resnici ne obstaja. Na spletni strani najdemo že prežvečene teorije zarot, da je novi koronavirus ustvaril Bill Gates in da obrazne maske povzročajo pljučnega raka, še piše Siol.net.

Pušenjak se je opravičil 

Za spletni medij Žurnal24 je Pušenjak povedal, da je zamešal sterilnost, ki jo omenja intervjuvanec (v zgornjem videoposnetku, torej John Bell), in sterilnost, ki pomeni neplodnost, ter dodal, da “je intervjuvancu nenamenoma v usta polagal besede, ki jih ni izrekel”.

Opravičil se je tudi na Facebooku

“Po zadnjih 24 urah spletnega maratona zaradi samovoljne, novinarsko neetične objave osebne komunikacije z Ivo Raičevič, bralko na FB, v Slovenskih novicah, s pro et contra diskusijami, klicev od vseh mogočih kolegov, sem se odločil, da podam kratko pojasnilo.

Tresla se je in žal se še bo, gora, rodila pa se je (že) miš. V nekaj urah se je nabralo dovolj dokazov in relevantnih virov, ki kažejo na zanemarljivo možnost avtoimunega odziva proti proteinu syncytin-1 po cepljenju proti Sar-cov-2, ker je razlika v aminokislinski zgradbi prevelika, oziroma skoraj nepremostljiva.

Za mene je s tem ta zgodba zaključena, morebitne valove po cunamiju, prosim, pripišite mediju, ki je izrabil svoj medijski položaj in iz tega kuje klike in dobičke. Sam ne potrebujem nič od tega.

Je pa v 24 urah postalo nekaj kristalno jasno: zaradi cepljenja skoraj zanesljivo ne bo neplodnosti, kar do zdaj žal nikjer ni bilo dovolj jasno povedano s strani tistih, ki so za tovrstna pojasnila pooblaščeni, zadolženi in lahko za svoje izjave dajejo tudi zagotovila. Ostali namreč lahko v najboljšem primeru govorimo v pogojnikih ali postavljamo vprašanja. Verjamem, da se imamo vsi iz tega priložnost česa naučiti? Jaz sem se.

Prizadetim in prestrašenim ter zaskrbljenim se ob tem iskreno opravičujem in sprejemam pokoro. Opravičujem se tudi za insinuacije v zvezi s holokavstom, ki nam je sicer vsem v trajni opomin in neprijeten spomin. Kljub vsemu si močno želim, da bi dajalci informacij o epidemiji in epidemičnih ukrepih zvišali raven komuniciranja in standarde za potrjevanje in uvajanje vseh postopkov, med katere sodijo tudi cepljenja. Tako bi se vsakršni dvomi v pravilnost in poštenost slednjih sproti, odkrito in transparentno rahljali v enakopravnem dialogu z javnostjo.”

 

U. C.