Zaskrbljujoče: Turčija odprla meje za več 10.000 migrantov

Slika je simbolična

Grožnje turškega predsednika Erdogana so se uresničile, odprl je meje proti Grčiji. Na pot se je pognalo več tisoč ljudi, ki pritiskajo na grške mejne prehode, v želji, da čim prej pridejo v Evropsko unijo. Ker se evropske države močno bojijo ponovitve migranstskega vala iz leta 2015, Erdogan izsiljuje za denar, ki ga Evropa namenja za begunske centre po Turčiji.

Nekaj ur po Erdoganovi odločitvi je na grško mejo krenilo na tisoče ljudi. Kljub poskusom mejnih organov in grške policije, da bi s solzivcem zadržali množico, je na tisoče migrantov prešlo mejo, saj ni povsod dobro varovana.
Turški notranji minister Süleyman Soylu je na twitter zapisal “v tem trenutku je število migrantov, ki so odšli iz Turčije v Evropo 76.358. Odprli smo vrata, begunci lahko ostanejo v Turčiji ali pa odidejo”.

Bolgarija, kot druga članica EU, na katero meji Turčija, je prav tako okrepila nadzor na meji s Turčijo. Sporočili so, da so pripravljeni, da na mejo po potrebi pošljejo tisoč vojakov.

Zaradi prihajajočega migrantskega vala na tako imenovani balkanski poti, je tudi Slovenija napovedala dodatne ukrepe. V slovenski policiji so zagotovili, da bi v primeru, da pride do sprememb v migracijah, policija prilagodila svoje delo, za enkrat pa situacijo obvladujejo.

Vse nadaljnje novosti v zvezi z migrantsko krizo lahko spremljate na portalu Utrip Ljubljane.

T. C.