Foto: eMaribor

Število okuženih v Sloveniji se zadnje tedne spet povečuje, vir okužb pa niso več samo uvoženi primeri, ampak tudi sekundarne okužbe in primeri neznanega izvora, je poudarila vodja vladne strokovne skupine Bojana Beović. Od konca maja naprej število narašča po eksponencialni krivulji.

Uspeli smo omejiti prvi val

Beovićeva poudaraja, da smo z vsemi silami uspeli omejiti prvi val, verjetno zato, ker smo bili časovno v zamiku za Zahodno Evropo. Tako smo se dobro pripravili in intenzivno reagirali. Zdaj pa nam je po njeni oceni pojenjala sapa.

Na voljo nam je sodobna tehnologija: aplikacija za beleženje stikov

Prepoznani dejavniki tveganja pri nas so meje, druženja (tudi zasebna), prenosi v družinah, delovna mesta, samski in dijaški domovi. Po njenem mnenju so najbolj problematični gostinski lokali, kjer se ne držijo priporočil.

Poleg tega se ponuja sodobna tehnologija, in po mnenju Beović je prav, da jo izkoristimo za zaščito našega zdravja, ne samo za zabavo. To je aplikacija za beleženje stikov, ki je po eni strani pomembna za vsako posamezno osebo, da vemo, da smo bili v tveganem stiku, da se opazujemo, se oddaljimo od oseb, ki bi bile lahko v nevarnosti, če bi se ta bolezen prenesla na njih. Po drugi strani pa je uporaba take aplikacije pomembna za preprečevanje širjenja bolezni in posledično tudi za kapacitete zdravstva.

Obseg morebitnega drugega vala je neposredno v naših rokah

Nastanek in obseg morebitnega drugega vala je po prepričanju Beović neposredno v naših rokah. Zato apelirala na medije, da bi čim več obveščali in ozaveščali o bolezni. Če to primerno vedenje ponotranjimo, lahko preživimo prav lepo poletje, je prepričana Beović.

Balkan za Slovenijo po mnenju Beović predstavlja podobno situacijo kot v začetku epidemije Italija

Predlog strokovne skupine za uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam bo odvisen od števila vnesenih primerov s Hrvaške. Slovenija je do nedavno zabeležila tri takšne primere.

Uvrstitev Hrvaške na tak seznam pomeni, da k nam ne bi mogli priti hrvaški turisti, kar po njeni oceni ne bi izboljšalo situacije v Sloveniji glede na epidemiološko sliko, pojasnjuje Beović. Če se bo stanje slabšalo bo strokovna skupina predlagala karanteno ob povratku v Slovenijo tudi za slovenske državljane, je dejala.

Za organizacijo dogodkov potrebno soglasje NIJZ, a šele z naslednjim tednom

Kot je dejala, je osnovni princip, ki se ga je potrebno držati pri organizaciji prireditev, vzdrževanje minimalne varnostne razdalje, tako pri sedežnih redih kot pri vhodih in izhodih, na voljo morajo biti razkužila. Če se dogodki organizirajo v zaprtih prostorih, je obvezna tudi uporaba mask. Pomembno je tudi, da se dogodkov ne udeležujejo osebe, ki kažejo znake okužbe, je poudarila.

Za prireditve, ki so bile načrtovane v tem tednu, NIJZ še ne bo izdal soglasja zaradi logističnih oz. tehničnih priprav. Trenutno se usklajuje protokol prijave in izdaje soglasij, na voljo bo spletni obrazec, prijave bodo možne tudi na klasičen način po pošti.

Potrjeno okuženi1633 (21) 
Hospitalizirani trenutno89 (+1)
V Intenzivni enoti skupaj0
Umrli skupaj111
Odpuščeni iz bolnice (trenutno)0
Aktivni primeri122 (+12)
Na respiratorju0
 

Odkod prihajajo okuženi?

Ljubljana5 okužb
Koper1 okužba
Ravne na Koroškem5 okužb
Pivka1 okužba
Dravograd4 okužbe
Moravče1 okužba
Cerknica1 okužba
Mengeš1 okužba
Oplotnica1 okužba
Ruše1 okužba

U. C.