Vir: Twitter

Vlada bo zaradi grožnje, ki jo predstavljajo nove različice sars-cov-2, zaostrila pogoje za prehajanje meje. Od ponedeljka bodo znova uvedli kontrolne točke na notranjih schengenskih mejah. Spreminjajo se tudi pogoji glede predčasne prekinitve karantene ob prihodu v državo, je danes na novinarski konferenci pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

 

Kot je pojasnil minister Hojs se je vlada za tovrstno zaostritev ukrepov odločila zaradi skrbi, ki jo predstavljajo novi sevi, ki vnašajo iz Južne Afrike in dežel, kjer so nekateri sevi neraziskani in se ne ve kako se bodo odzivali na cepivo.

Trije tipi kontrolnih točk

S ponedeljkom se na notranjih schengenskih mejah uvajajo trije tipi kontrolnih točk. »Tip A so vstopne točke, ki bodo odprte oziroma bo tam možno prehajati mejo 24 ur na dan – na meji z Italijo Vrtojba, Fernetiči in Škofije; na meji z Avstrijo Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona in Gederovci; na meji z Madžarsko pa Dolga vas in Pince,« je pojasnil minister Hojs.

Pri tipu B bodo mejni prehodi odprti le določen del dneva, ob določenih urah, ki pa jih bo policija redno osveževala na svoji spletni strani.

Pri tipu C pa gre predvsem za mejne prehode, ki jih uporabljajo večinoma dvolastniki. Kot je pojasnil minister Hojs ti mejni prehodi ne bodo imeli stalnega nadzora, se bo pa kontrola izvajala naključno. Prehajanje teh mejnih prehodov bo dovoljeno le osebam, ki živijo v obmejnih občinah.

Prekinitev karantene šele peti dan

Druga večja sprememba, ki jo prinaša posodobljen odlok, je rok v katerem je možno pri vstopu v Slovenijo predčasno prekiniti karanteno. To velja za osebe, ki ob vstopu v Slovenijo ne predložijo negativnega izvida PCR, niso bile cepljene ali niso prebolele covida. Po novem je tovrstno karanteno s testiranjem na novi koronavirus možno prekiniti šele peti dan.

Od 15. marca dalje pa je novost obvezno tedensko testiranje za dnevne migrante ali tedenske čezmejne delovne migrante, dvolastnike in za osebe, ki so vključene v izobraževanje. Izjema so otroci do 13 leta, morajo pa negativni test predložiti tisti, ki otroke vozijo čez mejo.

Preberite tudi:

Odpirajo se terase gostinskih lokalov, a le v teh regijah

U. C.