Na družbenih medijih je zaslediti objavo posameznice, ki zbira prijave za prevoz na pomladni shod, iz katere izhaja, da jo je obiskala Policija in jo spraševala o vseh podrobnostih glede prijav na shod, ki bo 21. marca 2024. Gre za nedopusten poseg v ustavno pravico svobode gibanja, varstva osebnih podatkov in svobode izražanja.

Vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jelka Godec je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z nedopustnimi oblastvenimi pritiski na udeležence in s tem nedopusten poseg v številne ustavne pravice zaradi udeležbe na napovedanem shodu, ki bo 21. marca 2024 v Ljubljani.

Poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Glede na koruptivno delovanje Vlade Republike Slovenije, ki jo vodi dr. Robert Golob in dejstva, ko je Komisija za preprečevanje korupcije začasno ustavila preiskavo zoper predsednika Vlade Republike Slovenije, je skladno z Ustavo Republike Slovenije in veljavno zakonodajo organiziran shod, ki bo v četrtek, 21. marca 2024 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Na družbenih medijih sem dne 15. marca 2024 zasledila objavo posameznice, ki zbira prijave za prevoz na omenjeni pomladni shod, iz katere izhaja, da jo je obiskala Policija in jo spraševala o vseh podrobnostih glede prijav na shod, ki bo 21. marca 2024. Gre za nedopustne oblastvene pritiske represivnega organa, ki spominja na obdobje, ko je tajna politična policija, za katero je Vrhovno sodišče RS spoznalo, da je zločinska organizacija, izvajala podobne ukrepe v času nekdanje totalitarne države. Gre za nedopusten poseg v ustavno pravico svobode gibanja, varstva osebnih podatkov in svobode izražanja. Zato pričakujem, da Policija s takšnim ravnanjem nemudoma preneha in preneha z ustrahovanjem ljudi.

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

  1. Zakaj Policija obiskuje posameznike, ki se želijo udeležiti napovedanega in prijavljenega shoda, ki bo v četrtek, 21. marca 2024?
  2. Na kakšen način je Policija prišla do podatkov o osebah, ki zbirajo prijave na omenjeni shod?
  3. Kakšni so razlogi za takšne nedopustne pritiske in poseganja v ustavne pravice in temeljne svoboščine kot so svoboda gibanja, varstvo osebnih podatkov in svoboda izražanja?
  4. Kdo je izdal usmeritve za navedeno ravnanje Policije in kakšna je pravna podlaga za takšne usmeritve, ki predstavljajo nedopustne pritiske in posegajo v ustavne pravice in temeljne svoboščine?

 

Spletno uredništvo