Kako Vlada RS komentira dejstvo, da na več bilateralnih srečanjih ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon ni slovenske zastave?

Poslanka in vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z neizobešanjem slovenske zastave ob uradnih obiskih ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon v tujini.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon predstavlja Slovenijo v tujini in razvija ter krepi odnose z drugimi državami in organizacijami, njeno pripadnost Sloveniji pa izraža tudi z izobešeno zastavo ob njenem uradnem obisku v tujini. Ob vsakem obisku države se po protokolu nahaja zastava gostitelja kot tudi zastava gosta, iz katere države je povabljen na obisk. Slovenska zastava je nacionalni simbol Slovenije, simbol identitete, označuje pripadnost Republiki Sloveniji, je pa tudi osrednjega pomena za diplomacijo, zato je pomembno, da je na mednarodnih obiskih slovenskih državnikov v tujini vidna.

Na več srečanj ministrice za zunanje zadeve v tujini ne zasledimo slovenske zastave, so pa po navadi na slikah zastave držav gostiteljic, in sicer:

1) 6. julija 2022 je bila na uradnem obisku pri hrvaškem predsedniku, kjer ni bila pričakana s slovensko zastavo,

2) 18. oktobra 2022 je bila ministrica za zunanje zadeve na uradnem obisku v Severni Makedoniji, kjer jo je pričakala kar slovaška zastava,

3) 15. novembra 2022 na podpisu pogodbe o dobavi plina iz Alžirije in srečanju z ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ljudske demokratične republike Alžirije, kjer je samo alžirska zastava, brez slovenske,

4) 21. decembra 2022 je slikana v Črni Gori z avstrijskim ministrom za evropske in mednarodne zadeve ter predsednikom Črne Gore samo ob črnogorski zastavi,

5) 15. januarja 2023 na srečanju ministrice Fajon s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem in med izjavo za javnost s predsednico Skupščine Črne gore, kjer je samo zastava gostiteljice.

V Argentini (30. oktobra 2022) in v Urugvaju (1.11.2022), kjer pa so postavili slovensko zastavo, pa se je ministrica postavila pred napačno zastavo in se slikala poleg argentinske oz. urugvajske zastave, namesto pred slovensko zastavo. Ne postavitev slovenske zastave na uradnih obiskih je lahko izraz ignoriranja naše zunanje ministrice v tujini in vodi v skrhan mednarodni ugled slovenske države, saj se je tudi število obiskov slovenske zunanje ministrice zmanjšalo glede na prejšnji mandat, ko je ministrstvo za zunanje zadeve vodil dr. Logar, ki je Slovenijo vrnil na mednarodni zemljevid.

Zato me zanima:

Kako Vlada RS komentira dejstvo, da na več bilateralnih srečanjih ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon ni slovenske zastave? Gre za malomarnost MZZ? Prosim, da za vsak zgoraj našteti obisk posebej pojasnite zakaj ni slovenske zastave.

Na dogodke ob obiskih zunanje ministrice v tujini, kjer ne izobesijo slovenske zastave, se burno odzovejo tudi ljudje na družbenih omrežjih, kjer se marsikdo sprašuje, ali se slovenska zunanja ministrica sramuje slovenske zastave. Seveda pa je potrebno povedati tudi, da ob nekaterih srečanjih visi zastava, a je dejstvo, da bi morala na vseh uradnih srečanjih in pogovorih, kjer visi zastava gostitelja, viseti tudi slovenska zastava.

Uredništvo, J.V.