Foto: Slika je simbolična

V Ljubljani, v mestu heroju, zeleni prestolnici Evrope 2016 in »najlepšem mestu na svetu«, je bil silovit požar. To ni bil eden izmed požarov, ki vzplamtijo naključno zaradi bolj ali manj nepredvidljivih okoliščin, kot so napaka v električni instalaciji, uhajanje plina, ravnanje neprevidnih ali dementnih ljudi z ognjem in ter podobnih situacijah.

Aktivacija tempirane ekološke bombe?

Ta požar je bil hotena ali nehotena aktivacija tempirane ekološke bombe. Podjetje Avtodeponija, ki je sicer v likvidaciji, ima v strnjeno naseljenem predelu Ljubljane, le tri kilometre od središča mesta, odpad oziroma deponijo za odslužene avtomobilske dele. Brezzobi tigri upravnih in inšpekcijskih služb se zdaj izgovarjajo, kaj vse da so poskušali postoriti za odstranitev deponije. Povsem neveden in zlonameren je, kdor sitnari, češ da (u)pravna država ne deluje. Deluje, vendar brez učinka.

Odgovornost Župana Jankoviča?

Prst za odgovornost je usmerjen tudi v ljubljanskega župana. Zdi se neverjetno, pa vendar bo nekaj na tem, da je župan objektivno odgovoren za opustitev dolžnega ravnanja pri zagotavljanju varnosti občank in občanov ter njihovega premoženja. Župan za zdaj molči, čeprav je ta katastrofa še kako povezana z njegovo funkcijo.

Župan »najlepšega mesta na svetu« Janković res ne more skrbeti za vsako zemljišče v mestu, še zlasti ne za tako, ki je tržno nezanimivo. Zdi se neverjetno, da ne bi vedel za deponijo, ki je na zemljišču z večjo površino kot je nogometno igrišče v Stožicah, pa vendar je tudi to mogoče. Ena od parcel, na katerih je gorelo je celo v lasti MOL, kot je poročal Dnevnik.

Dk