Danes, 25. junija praznujemo dan državnosti. Dan, ki je v slovensko zgodovino zapisan z velikimi črkami.

Na ta prav poseben dan praznujemo, da smo postali suveren narod in sam svoj gospodar na svoji zemlji. Nikoli prej in potem nismo bili tako poenoteni, kot smo bili pri izražanju svoje volje po osamosvojitvi in odcepitvi od takratne skupne države Jugoslavije.

Plebiscit, ki se je odvil pol leta pred osamosvojitvijo, oziroma natančneje 23. decembra 1990, nas je združil v tej naši želji po svoji domovini Sloveniji. Dobrih 93 odstotkov prebivalcev Slovenije je oddalo svoj glas in 95 odstotkov je izrazilo željo po odcepitvi, po samostojni in neodvisni državi.

Pol leta po plebiscitu, po mnogih dogodkih, ki bodo vedno ostali zapisani v zgodovino, je 25. junija slovenski parlament sprejel Temeljno ustavno listino o samostojnosti in Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Slovenija je postala samostojna in neodvisna država.

Temu je sledil upor močni vojski do takrat skupne države, Jugoslovanski ljudski armadi. Naš pogum so občudovali mnogi. Takrat smo bili združeni, mnogo bolj, kot smo to danes.

Že takrat pa niso vse vidne osebnosti v politiki bile za samostojnost in suverenost. Vsi se spominjamo znamenitega stavka Milana Kučana, ki mu je prinesel zmago na predsedniških volitvah. Vprašanje, ki si ga danes lahko postavimo pa je: Le kaj je z njim mislil?

” Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.”

Na dan, ko je bil leta 1991 stavek izrečen, to niso bile več sanje, temveč realnost. Kaj je prinesel jutrišnji dan, pa vemo vsi.

Vir. Družabna omrežja

Danes na dan spet prihajajo ljudje ali bolje skupine ljudi, ki opevajo nekdanjo državo, s katere smo s tako veliko večino izglasovali odhod. Opevajo sistem iz katerega smo želeli pobegniti in voditelje, ki so dokazano naredili ogromno gorja v državi, ki je že dolgo ni več.

Nič ni močnejšega kot narod, ki je poenoten, kot narod, ki diha kot eno, kot narod, ki ima iste sanje in skupen cilj. To smo že dokazali. V zadnjih letih sta na ta dan zaplapolali tudi dve slovenski zastavi velikanki, največja na Brezjah, ki je kar trinajst – metrska.

Ne dovolimo si, da nam to vzame kdorkoli.

Spoštovane Slovenke in spoštovani Slovenci to je naš dan, dan državnosti. Iskrene čestitke ob 32. obletnici samostojne in suverene države Slovenije. Danes naša domovina praznuje svoj 32. rojstni dan in praznujmo skupaj z njo.

Vir: Družabna omrežja

Bodimo ponosni na to, kar smo dosegli v letih samostojnosti in upajmo, da nam tega nihče ne vzame. Ponosno izobesimo zastave!

Spletno uredništvo