Vir: Neurje.si (posnetek zaslona)

»V sredo nas bo dosegla izrazita hladna fronta, ki bo vrnila zimo v naše kraje. Kljub temu, da bodo temperature dopoldan ponekod še dosegle 15 °C, bo zvečer močno snežilo v večjem delu Slovenije,« so zapisali na Facebook strani Neurje.si.

Danes popoldne bo po neobičajno toplih dneh za ta čas naše kraje dosegla izrazito hladna fronta. Zjutraj in del dopoldneva bo v večjem delu Slovenije spremenljivo oblačno. Največ oblačnosti bo v zahodni in južni Sloveniji, najmanj pa v vzhodni in deloma tudi ponekod v osrednji Sloveniji, kjer bo sprva še nekaj sonca.

Sredi dneva se bo oblačnost od severa hitro zgostila. Padavine se bodo proti popoldnevu v severni Sloveniji okrepile in do večera postopno zajele vso državo. Hkrati bo od severa nad naše kraje dotekal občutno hladnejši zrak, ki bo do večera preplavil vso državo.

Na Primorskem močna burje do 120 km/h

Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja, ki bo v sunkih do četrtka zjutraj lahko dosegala hitrosti od 100 do 120 kilometrov na uro. Zaradi pričakovane močnejše burje je Agencija za okolje (Arso) za danes zvečer in ponoči izdala oranžno opozorilo.

Temperature se bodo zvečer v večjem delu Slovenije gibale med -1 in 2 °C. Padavine bodo v noči na četrtek postopno slabele in do četrtkovega jutra postopno ponehale, najkasneje v južni in jugovzhodni Sloveniji.

Kje bo zapadlo največ snega?

V večjem delu Slovenije bo do četrtka zjutraj zapadlo od 5 do 15 cm snega. Brez snežne odeje boste ostali v Prekmurju in še v nekaterih predelih severovzhodne Slovenije ter seveda po nižinah Primorske. Le za vzorec snega bo tudi v Podravju, Prlekiji, v Halozah, Posavju ter v nekaterih najnižjih predelih Ljubljanske kotline in osrednje Savinjske regije.

Medtem bo največ snega zapadlo v visokogorju, na severozahodu Slovenije. Tam bo do jutri zjutraj zapadlo tudi več kot 50 cm novega snega. Na Notranjskem in ponekod v višje ležečih predelih osrednje Slovenije, Gorenjske, Koroške in Dolenjske bo zapadlo od 15 do 30 cm novega snega, največ predvidoma na prehodu med Notranjsko in Primorsko. Sneg lahko pobeli tudi nekatere višje predele Krasa, piše Neurje.si.

Vir: Neurje.si

T. C.